Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля заяви по повод изявлението на президента на Сърбия Александър Вучич, че ще посети Грачаница много скоро, че "Вучич ще бъде арестуван, ако се опита да дойде в Косово без разрешение от Прищина", съобщава белградският вестник "Политика". Попитан дали ще арестуват Вучич, ако дойде в Косово, Свечля заяви, че "всеки, който влезе на територията на Косово без разрешение, ще бъде арестуван, включително президентът на Сърбия“.

"Ако той изпрати молба, решението ще бъде на премиера дали да даде разрешение на Вучич или не. Как смятате, че някой, чужд гражданин, може да влезе в Република Косово без разрешението на косовските институции", попита Свечля.

"Просто нямате държава, ако ръководителят на друга държава влезе на ваша територия без разрешение", каза той и добави, че не вярва, че "Вучич е толкова луд, че да дойде в Косово без разрешение".

Свечля също така заяви, че ситуацията със сигурността в северната част на Косово "никога не е била по-добра", съобщава Косово онлайн.

Той добави, че на север правителството на Косово "се бори срещу престъпните групи, като по този начин гарантира законността и реда".

"Северно Косово беше черна дупка по отношение на законността и реда, степента на конституционност. Виждахме тази ситуация като неприемлива, затова я променихме коренно. Вече има функциониращи институции, които работят за осигуряване на реда, мира и спокойния живот на населението там. Това са основните параметри, които задаваме", каза Свечля.

По думите му промените вече са видими, предаде БТА.

"Имаме полиция, която изпълнява ежедневните си задължения. Имаме много добро сътрудничество с гражданите там", каза Свечля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase