Снимка: БГНЕС

На 8 септември 1991 г. гражданите гласуваха за подредена и просперираща Македония, каквато все още нямаме. Целта на съществуването на републиката е да постигнем заедно това, което не можем да постигнем поотделно - свобода, справедливост, икономическо благополучие и съвместно съществуване. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски във видеообръщение по повод 8 септември, Деня на независимостта.

"През годините отбелязваме както успехи, така и неуспехи, някои от тях точно в деня на независимостта. Успехите не ни зарадваха, но за съжаление примерите за злоупотреби и системни провали унищожиха доверието в институциите и обезцениха самата държава. А цената се плаща от тези, които най-малко са допринесли за подобни ситуации - учениците в образованието, болните в здравеопазването, бедните и младите. Все по-често солидарността и съпричастността започнаха да отстъпват място на егоизма и апатията и това е среда, в която хората не искат да живеят", каза Пендаровски.

"Знам, че това не са обичайни празнични послания, но са необходими, защото на 8 септември 1991 г. гражданите гласуваха за подредена и просперираща Македония, каквато все още нямаме", подчерта той и добави:

"Днес имаме нужда от ново колективно усилие, но характерът на това усилие трябва да е съобразен с времето, в което живеем. От нас днес се изискват работещи институции, законите да важат еднакво за всички и социални реформи, които да са в полза на гражданите, а не само на привилегированите."

По думите му в страната има "много умни и добродетелни хора с лице, които могат да възстановят духа на републиката". /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase