Снимка: БГНЕС

Вълна от възмущение предизвика катастрофа в румънския окръг Констанца, при която дрогиран шофьор се вряза в група младежи и отне живота на двама от тях, след като по-малко от час по-рано е бил спрян от полицията и в автомобила му са били открити наркотици, съобщават местните медии.

Тежката катастрофа е станала в събота сутринта в село Дой май, окръг Констанца. Според полицията 19-годишният шофьор е блъснал група от осем пешеходци, при което е загинало 20-годишно момиче и 21-годишно момче, а други трима младежи са били ранени. Първоначално водачът избягал от мястото на катастрофата, но след това бил заловен от полицаите, които установили, че е употребил три вида наркотици, съобщава телевизия Диджи 24.

Според сайта Хотнюз в нощта преди трагичното произшествие младият шофьор е бил спрян и отведен в полицията, след като в автомобила му са открити наркотици, но след това е бил освободен, без да му бъде направен тест за употреба на наркотици. Тестван бил единствено за употреба на алкохол. Ден по-рано младежът също бил спрян от полиция по време на шофиране, предаде БТА.

Под заглавие "Трагедията в Дой май и още един провал на Румънската полиция" сайтът пита как е било възможно 19-годишният да бъде пуснат от полицията да си тръгне, след като преди катастрофата е бил спрян и в автомобила му са открити наркотици.

Според изданието едно от обясненията "според източници" е, че полицаите не са имали тест за наркотици и са се обадили да поискат, но не са получили. Дори при липсата на такъв апарат полицаите имат законови лостове, за да тестват момчето за употреба на наркотици, отбелязва сайтът. Другият въпрос, който изданието задава, е как при две полицейски проверки минава незабелязано липсата на застраховка Гражданска отговорност на шофирания от младежа автомобил Мерцедес кабриолет.

След катастрофата шофьорът е бил тестван за наркотици, като е установено, че е употребил три вида дрога: кокаин, амфетамин и метамфетамин.

Сайтът Зиаре съобщава, че 19-годишният шофьор, отнел живота на двама младежи и ранил други трима, е бил разследван два пъти от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) за незаконно притежание на наркотици, като и двете разследвания са прекратени. За първи път е заловен с канабис на 13 години.

Телевизия Диджи 24 разказва, че преди да причини смъртоносната катастрофа дрогираният шофьор се хвалел в интернет с наркотиците, които употребява, и с твърдения, че има бизнес, който му носи "за един месец толкова пари, колкото другите изкарват за цял живот".

Според в. "Адевърул" младежът, предизвикал ужасяващата катастрофа край село Дой май в окръг Констанца, произхожда от заможно семейство. Майка му има бизнес с недвижими имоти, а баща му е любител на автомобилите и на офроуд шофирането. Младежът имал шофьорска книжка отскоро и се хвалел често с привилегирования си статут, отбелязва изданието.

Вестник "Журналул" публикува реакция по темата на депутат от управляващата Социалдемократическа партия (СДП), който казва, че благодарение на закон, прокаран от СДП, дрогираният шофьор може да прекара цяло десетилетие в затвора.

"В други времена с парите на родителите си, с важни адвокати и с подходящите връзки, въпросният престъпник щеше да се отърве с 2-3 години условна присъда", отбелязва във Фейсбук страницата си депутатът Раду Кристеску.

Той посочва, че виновникът за катастрофата ще бъде първият, за когото ще се приложи т.нар. "закон Анастасия", който беше предложен от СДП и одобрен на 8 юли тази година. Законът предвижда ефективна присъда затвор за пияни, дрогирани или неправоспособни шофьори, които причинят смъртоносна катастрофа.

"Според този закон, който внася промени в Наказателния кодекс, пияните и дрогираните, които извършат смъртоносна автомобилна катастрофа, влизат задължително в затвора", посочва Кристеску, като допълва, че според Наказателния кодекс присъдата за неумишлено причиняване на смърт е пет години затвор, а ако е убито повече от едно лице - наказанието започва от седем години и половина затвор.

"Благодарение на СДП убийците по шосетата вече няма да избягват затвора. А родителите на неразумни деца ще си помислят може би два пъти, преди да снабдят отрочетата си със суперлуксозни болиди - смъртоносно оръжие в ръцете на някои хора", подчертава депутатът от СДП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase