Снимка БГНЕС, архив

С днешния вот "против" още при определянето на дневния ред в парламента опозицията потвърди, че концепцията за ЕС се е провалила в страната, каза тази вечер президентът Стево Пендаровски в интервю за телевизия „Сител“, цитирано от БГНЕС.

Според него опозицията трябва да каже каква алтернатива предлага и какво предлага, ако е против конституционните промени. За Пендаровски също не е ясно "как опозицията се опитва да се гаври с такава мощна държава от ЕС като Франция, твърдейки че на масата не е френско предложение и европейска рамка, а „български диктат". Пендаровски заяви, че изобщо не му се струва, че легитимността на правителството е загубена след днешното парламентарно заседание.

„Ясно е, че управляващото мнозинство в момента няма две трети, но това не означава, че няма да ги има“, подчерта президентът. „С днешния си вот „против“ опозицията потвърждава, че концепцията за ЕС се провали в Македония. Какво още предлага опозицията като алтернатива? Движение на необвързаните? Неутралност? Това е срамно и опустошително като изказване от всяка политическа власт. Трябваше да кажат, че това, което предлагате, се е провалило, ние смятаме - така трябва да бъде. Какво предлагат вместо това, което се провали днес? Каква е алтернативата? Като дойдеш първи на власт, после ще направиш две трети, с кого? Пак с мен, с теб, със същите хора? Със същите политически структури? Това е несериозно. Ако ЕС се разпадне днес, питам - връщаме ли се към стария дебат от 1991-1992 г., когато казваме накъде ще отидем, на запад или на изток? Днес също имаше такива дебати - запад или изток. Какво е изток, Руската федерация? Продължавам да твърдя, че това, което имаме на масата и което опозицията пейоративно и ненужно нарича "български диктат", което е френското предложение и европейската рамка. Тяхната концепция е – нека дойдем на власт и тогава при две трети мнозинство ще го мислим. Това не е политическа концепция“, допълни Пендаровски.

„Какви бяха първоначалните български искания-език, идентичност, история, окупатори, администратори... Какво имаме днес- покрай седем части от народи, вписани в конституцията добавяме още шест и от това ще пропадне (Северна) Македония? Днес на дневен ред беше дали да влязат българите в конституцията. Срещу това гласува днес опозицията. Знаем къде бяхме преди три години по отношение на този сет от български искания, къде сме днес”, заяви Пендаровски.

Още по темата

На въпрос за „споменаването на други въпроси в преговорната рамка - протоколът и Договорът за добросъседство”, което е спорно за опозицията и думите на българския президент Румен Радев, че промяната в конституцията на страната не е последната, а първата стъпка на Северна Македония, Пендаровски отговори, че не го интересува какво ще кажат Радев, Каракачанов или „фашистът евродепутат, който снимаше спотове, в които казва, че Македония е втората българска държава”, защото Северна Македония преговаря с Европейския съюз и въпросът днес е дали страната ще осъществи промените в конституцията, за да бъде осъществена и втората междуправителствена конференция.

Той уточни, че не знае какви са плановете на правителството, но според него в близките седмици необходимостта от промени в конституцията ще бъдат подложени на гласуване в парламента, защото има парламентарна практика гласуването да се насрочва, „когато има условия за това”.

Пендаровски посочи, че според него промените в основния закон на Северна Македония е трябвало да бъдат гласувани още през есента на миналата година, за да може страната да започне да решава своите проблеми. Той заяви, че не би искал да вярва, че Албания ще бъде отделена от Северна Македония в преговорния процес, въпреки че формално и юридически такава възможност съществува
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase