Снимка: БГНЕС

"За нито една от 35-те преговорни глави Договорът и Протоколът с България не са условие за отваряне и затваряне на главите. Договорът с България е само в общото впечатление за добросъседски отношения, но не се гласува в Европейския съюз. Няма да има дори писмен доклад на Европейската комисия за степента на изпълнение на Договора с България", заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от МИА и от БТА.

Всичко останало според него е пропаганда за плашене на гражданите, докато са изложени на процеса на "паспортизация". Съмнявам се, каза Османи на пресконференция днес, че радикалите от двете страни имат някакво мълчаливо споразумение.

"И сега някой ще ми каже, че като се посочат българите като отделно малцинство в конституцията, държавата ще се побългари, а не с вземането на паспорти, с които сами обявявате, че сте българи по произход. Затова съм казвал, че често подозирам, че има някакво мълчаливо споразумение между радикалите от двете страни - ние ще пречим на страната да напредва, а вие ще продължавате със своята мисия за български паспорти", посочи Османи.

При всяко забавяне на членството в ЕС, както посочи той, една група македонски граждани получават български паспорт, а за да го получат, трябва да отидат в София и да декларират, че са българи по произход и да осигурят апартамент, в който живеят.

"Най-непатриотичният и най-вреден за страната акт е нашият паспорт да бъде подчинен на българския. Този процес на паспортизация е най-голямата платформа за българизация", подчерта Османи на днешната пресконференция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase