Снимка: архив, БГНЕС

Скопие отбелязва днес 60 години от разрушителното земетресение, което на днешната дата през 1963 г. срина града из основи и отне живота на 1070 души.

По повод годишнината са предвидени редица прояви - полагане на цветя на паметника на жертвите на труса, изложби, представления и концерти. От 20.00 часа в Музея на град Скопие музикалната платформа "Терапия" организира мултимедийното събитие "Разговор за Скопие – 60 години от катастрофалното земетресение".

В рамките на събитието ще има изложби на известни македонски художници и ще бъде представена изложбата "Скопие - град Феникс". Ще има прожекции на филмите "Мементо" и "Скопие мечтае".

Катастрофалното земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер разтърси Скопие точно в 5.17 ч. сутринта на 26 юли 1963 г. То продължи около 20 секунди и засегна най-тежко районите по поречието на река Вардар. Земетръсът бе последван от серия вторични трусове.

Три хиляди души бяха ранени, над 15 хиляди жилища бяха разрушени, а 28 хиляди повредени. Около 200 хиляди души останаха без дом, припомня БТА.

Държави от целия свят помогнаха за възстановяването на разрушения град в изцяло нов архитектурен стил. Въпреки Студената война в преустройството на Скопие с ресурси и персонал се включиха държави както от източния, така и от западния блок.

Най-мащабната помощ, която е заминала за Скопие, е направена от българския народ. Това каза в интервю по-рано председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. „Помощта, която България е оказала на Скопие за възстановяването от земетресението през 1963 г., възлиза на повече от два милиона швейцарски франка", посочи Григоров. „Незабавно на 27 юли 1963 г. след земетресението, което става на 26 юли сутринта, заместник-председателят на БЧК д-р Ангелов предава на Югославския червен кръст големи количества суха кръвна плазма, хидролизат и много медикаменти – антибиотици, ваксини, превързочни материали и други. България чрез БЧК изпраща в Скопие бригада от лекари, специалисти и медицински сестри с необходимите лекарствени материали за подпомагане на пострадалото население. Посланикът на Социалистическата федеративна република Югославия в България Драгослав Маркович лично благодари на министъра на народното здраве и социалните грижи д-р Кирил Игнатов и председателя на Българския червен кръст д-р Петър Коларов за голямата помощ, оказана на пострадалите в Скопие", обясни Христо Григоров.

„България изпраща незабавно в Скопие български санитарно-противоепидемичен отряд от 14 души с необходимите материали и лаборатория за оказване на помощ по предпазване от епидемии, изследване на водоизточниците и имунизация на пострадалите от земетресението", подчерта Григоров.

Смята се, че земетресението от 1963 г. е третото, което разрушава града по такъв начин. Има сведения за подобни разрушителни трусове също през 518 и 1555 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase