Снимка: архив, БГНЕС

С разпит на свидетели на обвинението започна делото срещу председателя на вече заличеното сдружение Културен център "Иван Михайлов" - Битоля Люпчо Георгиевски  по член от Наказателния кодекс на Република Северна Македония "за  разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път".

Още по темата
Сред свидетелите на прокуратурата беше и осъденият за палежа на  вратата на Културния център "Иван Михайлов " в Битоля Ламбе Алабаковски, който обаче ще бъде разпитан на следващото заседание.

Обвиненията по това дело са две -за език на омраза и за разпространение на ксенофобия и расизъм чрез постове във фейсбук страницата на сдружението,  каза пред БТА адвокатът на Георгиевски Насер Рауфи, който определи предложените свидетели като парадокс.

"Това са свидетели, които са преки участници в протестите срещу клуба "Иван Михайлов " в Битоля и дори осъденият за палежа на клуба Ламбе Алабаковски. Става ясно, че тези свидетели са субективни", посочи след заседанието Рауфи.

Единият от свидетелите - председателят на Съюза на борците от националноосвободителната и антифашистката война на Македония 1941-1945 г.- Битоля говори за определенията "кръволок" за Иван Михайлов,  написани в документите от АСНОМ 1942 г.. Той призна,  че не е чел лично публикациите във фейсбук профила на сдружението, но когато му казали за тях, "изпитал гняв". Другият свидетел - полицай, написал книга, в която изследвал еврейското наследство в Битоля, отговори на въпроси в коя част на града са живели евреите в Битоля, в частност дали е имало еврейски къщи на улицата, на която се помещава вече закритият клуб "Иван Михайлов".

"От разпита на тези двама свидетели не произтече, че Люпчо Георгиевски е извършител на онова, в което го обвиняват. Това бяха обяснения на лаици, които нямат компетенцията на историци или научни работници и прокуратурата нямаше обяснение защо тези двама свидетели са повикани", каза Рауфи.

В началото на заседанието адвокатът поиска да му бъдат предоставени доказателствата по обвинението срещу Люпчо Георгиевски, тъй като това не е направено до този момент.

По думите му онова, с което се е запознал предварително, са цитати на Иван Михайлов, изложени в помещенията на Културния център, "което е логично, доколкото сдружението носи неговото име и към този момент е било официално регистрирано". Що се отнася до публикациите на фейсбук страницата на сдружението, според Рауфи става дума за коментари от различни хора, които като администратор Георгиевски не би могъл да попречи да бъдат писани.

"Очевидно става дума за неразбираемо и неиздържано обвинение. Има една стара поговорка, че ако политиката влезе в съда през вратата, истината трябва да  излезе през прозореца", каза адвокат Рауфи.

По време на заседанието съдията забрани в залата да има мобилни телефони, да се снима или записва.  След разпита на втория свидетел заседанието беше прекратено, а следващото заседание е насрочено за 9 октомври.

След заседанието Георгиевски заяви, че не е притеснен, че целта на делото е "да бъдат върнати онези мрачни времена от 1949 г., когато свободното изразяване се наказваше със закон".
(кореспондент на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase