Снимка: архив, БГНЕС

Още трима европейски външни министри ще посетят Република Северна Македония следващата седмица, каза в интервю за "Телевизия 24" министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, като поясни, че става въпрос за първите дипломати на Франция, Германия и Полша.

Още по темата
В Северна Македония в четвъртък пристигнаха министрите на външните работи на Австрия, Чехия и Словакия, които бяха упълномощени от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да предадат посланията му за европейската интеграция на страната.

Османи призова да бъдат чути думите на австрийския външен министър Александър Шаленберг, който посочи, че промените в Конституцията са последното препятствие за началото на преговори на Северна Македония с ЕС, а депутатите трябва да се включат в дебата за промени в основния закон на страната без предубеждения.

"Денят, в който промените в Конституцията влязат в парламента, е "денят нула". Тогава ще започнат дебатите за рисковете от това ченрогорците и хърватите да влязат в Конституцията или как българите ще застрашат идентичността ни, ако ги впишем.... Ние нищо не променяме по същество в основния закон, само добавяме нови общности и затвърждаваме мултиетническия характер на страната. Няма никакъв риск от споменаването на три нови общности в Конституцията”, посочи Османи.

По думите му пропагандната завеса и партийните спекулации около конституционните промени трябва да бъдат премахнати, а ВМРО-ДПМНЕ проявява демагогия, като твърди, че е проевропейска партия, а в същото време казва, че няма да гласува промените в Конституцията.

"Ще се борим срещу злоупотребите с проблемите на малцинствата за други цели, но ще се борим най-добре, ако сме чисти по отношение на мултиетническото ни досие. В ЕС нямаше реакция по случая Пендиков, полицията веднага задържа нападателя, а аз отидох при Пендиков в София. Никога няма да позволя на обществената критика да ме спре. Няма да допусна ЕС да разполага с аргумента, че дискриминираме общности или техни представители", допълни Османи.

Той оцени позицията на ВМРО-ДПМНЕ като непоследователна.

"Първото им условие беше ДСИ да излезе от правителството, за да подкрепи промените в Конституцията, второто бе да се отиде на предсрочни парламентарни избори, третото - създаване на нова преговорна рамка и четвъртото искане беше за гаранции от ЕС. Решихме да изпълним всичките им искания. Предложихме ДСИ да напусне правителството веднага щом бъдат одобрени конституционните промени и незабавно да бъдат насрочени предсрочни избори. Поискаха гаранции от ЕС, получихме гаранции от най-мощната държава в ЕС и германския канцлер Олаф Шолц. Поискаха нова преговорна рамка, отидоха в Брюксел и се върнаха без нито едно изявление, защото всички им казаха, че няма по-добра сделка и преговорната рамка не можете да бъде променена. Днес Брюксел дойде в Скопие, за да им каже, че няма по-добро споразумение и че никой не може да промени и запетая от преговорната рамка. Тя е гласувана от 27 държави и за да я сменят, трябва да гласуват всички държави, включително и България”, посочи Османи. По думите му, ако преговорният процес бъде спрян заради неуспешни конституционни промени, ЕС ще поиска най-напред да бъдат решени споровете с България, "което означава пълна билатерализация на процеса", а посланията на тримата министри на външните работи, които в четвъртък бяха в Скопие, "не са заплашителни, а предупредителни".
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase