Снимка БГНЕС

Установени са опити на Скопие, Република Северна Македония (РСМ), да въздейства върху българските малцинства в съседни държави с цел да се припознаят като „македонски". Това се посочва в годишния доклад на Служба „Военно разузнаване" (СВР), съобщава "24 часа".

В Република Северна Македония съществените конституционни промени не се реализират, а Договорът за добросъседство и приятелство с България се прилага частично избирателно, смятат от СВР. Неконструктивната политика на властите на РСМ спрямо София намира все по-изразена подкрепа и от някои външни фактори. Продължиха опитите на РСМ за използването на определени международни организации, с цел нанасяне на имиджови щети на Република България. Тенденцията ще се запази и ще продължи да изисква бдителност от българските власти. В допълнение, през 2022 г. традиционно не се констатира напредък по изграждане на ключовия за НАТО коридор № 8 в частта му през територията на РСМ.

Основният фактор, оказал негативно влияние върху стратегическата среда на сигурност през 2022 г. и определящ предизвикателствата за националната сигурност на България, беше инвазията на Русия в Украйна, сочи доклада на СВР. В своя годишен доклад Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) също посочва, че войната в Украйна и нарастващият потенциал за нестабилност в Западните Балкани влияят най-съществено върху националната ни сигурност.

Кремъл не постигна първоначално поставените си цели да овладее в рамките на няколко дни конкретни зони и райони украинска територия, да блокира ефективно Киев в качеството му на център на тежестта, да предизвика смяна на централната власт в Украйна и да създаде плацдарм за последващи действия на конкретни вторични направления на запад. Бойните действия преминаха през няколко фази с постепенно редуциране на линията на съприкосновение до настоящия фронт на активни бойни действия в източната и южната част на Украйна и периодично кинетично въздействие върху цели от предимно цивилната критична инфраструктура. Продължаващият пълномащабен въоръжен конфликт оказва значително отражение не само върху Украйна и региона, но и в глобален аспект, пишат още от Служба "Военно разузнаване".

Според разузнаването ни решаващите активни фази на войната предстоят през настоящата 2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase