Снимка: БГНЕС

В училището "Владислав Рибникар" в Белград, където преди около два месеца 13-годишен ученик застреля 10 души, започва основна реконструкция, съобщи министърът на публичните инвестиции Марко Благоевич за сръбската държавна телевизия РТС. Ще бъде извършен ремонт на стени, подове, осветление, смяна на дограма, санитарни възли и единия от входовете на училището.

Два месеца след трагедията в училището, в което 13-годишният Коста Кецманович уби девет ученици и охранител и рани шестима ученици и учителка по история, ще започне реконструкция на част от училището. Това беше едно от исканията на родителите и семействата на жертвите, отправено към правителството на Сърбия.

Второто им искане е да превърнат част от училището в мемориален център, но Благоевич каза, че разговорите по тази тема още не са приключили, пишат от DarikNews.

Това е предмет на разговори с родителите на учениците и семействата на загиналите и когато те приключат, ще информираме обществеността. Сигурно е, че ще има мемориал и решаващата дума за концепцията за него ще бъде дадена от семействата на жертвите, каза Благоевич.

По думите му държавата е отпуснала за целта 18 милиона динара, а работите ще започнат утре, на 6 юли. Те трябва да приключат до началото на учебната година. В това училище учат над 1100 ученици, които са разпределени в 42 паралелки от първи до осми клас.

Коста Кецманович е настанен в психиатрична клиника, в затворена зона със силно ограничен достъп и се намира под непрекъснато наблюдение и психиатрично лечение, съобщават сръбските медии. Той не излиза на разходка, храни се с болнична храна и семейството му предава на дежурна медицинска сестра дрехи и разрешени за ползване предмети.

След трагедията, която потресе и ужаси целия регион, се появиха различни информации, свързани най-вече с психологическия профил на момчето и причините, довели до подобна трагедия.

Коста Кецманович изобщо не се разкайва за извършеното престъпление, само от време на време пита пише ли се за него в медиите, как ще бъде наказан при положение, че поради възрастта си към момента, в който е извършил престъплението, не може да носи наказателна отговорност, съобщава източник от болницата. Той не питал за съучениците и семейството си, бил спокоен и питал кога може да използва компютър и да играе игри.

Преди няколко дни обаче променил настроението си и станал доста по-нервен. Все по-често питал кога ще бъде освободен.

"В последните няколко дни той започна да реагира бурно по дребни, почти незначителни поводи или дори без причина. Проявяваше нервност с думи и движения, по-често с въпроси и молби, но свързани изключително и само с него и неговия комфорт. Той не се интересуваше от хората от външния свят. Нервността му не е свързана с разкаяние за масовото убийство. Той се интересуваше само от себе си", каза източникът от болницата.

"Желанието ми е да си купя каравана и да пътувам по света", казал той на лекарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase