Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаме провал на нашата външна политика и на дипломацията ни по отношение на Балканите и специално по отношение на Република Северна Македония. Недоброжелателно настроените правителства на Западните Балкани и особено на Северна Македония се възползваха много добре от политическата нестабилност в последните две години в България. България пропусна процесите, които течаха в македонското гражданско, а и в политическото общество, които се оказаха антибългарски. Това каза Здравко Попов, философ и дипломат, в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Случващото се в Северна Македония по отношение на българските македонци и в северните части на Косово по отношение на етническите сърби е симптоматика, която твърде много напомня за класическите национализми, тъй като се възпроизвежда на нивото на етноси. Това е отживелица, но за съжаление го виждаме в Косово, в Сърбия, в Северна Македония, в Босна и Херцеговина.

"Това напрежение трябва да буди безпокойство у нас, защото това са наши съседи, ние имахме ясно артикулирана политика за Западни Балкани, за европейската и натовската им интеграция, но виждаме, че в някакъв смисъл тези страни не могат да надживеят своето минало”, каза събеседникът.

Отстраняването от длъжност на главния прокурор Иван Гешев имаше международен отзвук, посочи Попов и допълни, че това отстраняване освобождава терена за различни сценарии, които би трябвало да се обсъдят по сериозен начин, докато се намери естественото конституционно място на прокуратурата в България.

"Гешев сякаш се опита да отвори някаква завеса за процеси, за факти или за предположения, които в годините се бяха натрупали като токсичен материал за съдебната система и за обществения имидж на страната ни”, заяви събеседникът.

Доминиращата тенденция в западните общества за подкрепа на Украйна и участието на Запада в увеличаването на военния ѝ капацитет говори за наличието на солидарност по този въпрос.

"Не мога да кажа какво би станало, ако Доналд Тръмп влезе в Белия дом, но тези резки промени, които видяхме по негово време, по-скоро трябва да се мислят като някакво изключение, а не като нормална институционална практика на САЩ по отношение на международните въпроси. Мисля, че проблемът със съперника Китай ще остане ... От друга страна Русия вероятно отново ще остане враг, не само съперник”, отбеляза Попов.

Що се отнася до развитието на войната в Украйна събеседникът посочи, че е очевидно, че военните сценарии преобладават спрямо мирните такива. Трудно намираме сценарии, които да са предложение за мир. Турският президент Ердоган очевидно има амбицията да бъде посредник между Русия и Украйна, а дали ще успее зависи от предстоящите му две срещи – първо с Путин, а после и със Зеленски, каза Попов.

Трябва ли Украйна да бъде присъединена към НАТО може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase