Снимка БГНЕС

Обстановката в Косово става напрегната, следим внимателно, организирали сме денонощно дежурство, за да имаме своевременно получена информация и реакция от наша страна, която да бъде адекватна на тази ситуация. Към момента няма постъпило искане към българската страна за увеличаване на българския контингент.

“Всички наши военнослужещи са живи и здрави, нямат проблем, изпълняват си функционалните задължения, включително и в тази част на територията на Косово, където са възникнали проблемите”, добави Стоянов.

Той подчерта, че България е декларирала оперативен резерв една рота. “Имаме такава готовност тази рота в седемдневен срок да бъде изпратена, но засега такова искане към нас не е постъпило”, уточни той.

Още по темата

“Вчера са открити две площадки на Граф Игнатиево. Едната площадка е ескадрилен оперативен център, изключително важно съоръжение, в което ще бъдат настанени летателният състав и там се планират абсолютно всички задачи, свързани с летателната дейност. Втората площадка е SSF, където ще бъде склад за класифицирано оборудване”, каза той пред БГНЕС и уточни, че без тях сертификацията на летище Граф Игнатиево няма да може да мине и няма да могат да бъдат приети самолетите F-16.

По думите му изходните задания е трябвало да бъдат започнати през 2016г., но реално първите строителни площадки са открити през 2021г.

“Планираме да приключим цялостно летище Граф Игнатиево през декември 2024г.”, каза той и уточни, че това е графикът, който служебното правителство е предложил и изрази надежда редовното правителство да положи усилия в тази посока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase