fallback

Общ преглед
Десетки хиляди хора се събраха в сръбската столица Белград на протест срещу насилието след масовите стрелби, при които този месец загинаха 18 души, и правителствения контрол над медийното пространство.

Множеството от хора блокира движението в центъра на града, парка Пионирски и магистралата в сръбската столица с призиви за оставка на висши служители.

Няколко опозиционни политици призоваха поддръжниците си да останат на пътя, докато не бъдат изпълнени всички искания, а други протестиращи разпънаха палатки.

Ръководителят на активистка група Саво Манойлович и негови съмишленици бяха нападнати от малка група, която първо го е провокирала, а след това се е опитала да го удари с колан. По думите на Манойлович, младежите са от т.нар. народни патрули - дясна организация, която подкрепя сръбските власти.

Протестиращите призовават за оставката на министъра на вътрешните работи и на ръководителя на разузнавателната служба.

Демонстрантите искат правителството да отнеме лицензите за излъчване на телевизионни канали, които разпространяват съдържание, свързано с насилие, както и да забрани издаването на проправителствени вестници, които разпалват напрежението, атакувайки политически дисиденти.

Едно от най-популярното риалити предавания в страната е водено от Звездан Славнич, осъден убиец и наркодилър, но той е само един от многото престъпници, които имат видна роля в сръбските медии. Почти 440 000 души са подписали петиция с искане две телевизии с национално покритие да загубят лицензите си за излъчване на риалити предавания с насилие.

На протеста присъства и една от майките на децата, пострадали в Печина, които, както тя казва, са били онеправдани от режима на Вучич. Тя заяви, че на детето ѝ е забранено да ходи на детска градина, защото миналата година е участвала в протестите на фермерите.

От своя страна фермерите от окръг Шумадия, които се отправиха към Белград с тракторите си, за да участват в протеста, прекараха нощта край град Пожаревац, където към тях се присъединяват колегите им от Източна Сърбия.

Фермерите са решени да продължат с протестите, въпреки че Вучич заяви, че ще предложи на правителството да приеме някои от исканията им. Асоциациите заявиха, че преговарящите, които се срещнаха с Вучич преди два дни, са "марионетки", "сателити" и "проправителствени".

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли протестите като "политическа" акция.

По-малка група от хора се събра в Панчево, за да чуе изказването на президента Александър Вучич по темите, които той обикновено засяга в публичните си обръщения: Косово, опонентите му и мнението му за отношението на международната общност към Сърбия. Смята се, че на площад "Крал Петър" в Панчево е имало 2-3 00 души.

Президентът обвини опозицията, че злоупотребява с трагедията с масовата стрелба за свои политически цели и че иска да спечели властта без избори. "Това няма да се случи! На власт се идва с избори, а не с насилие", каза той по време на половинчасовата си реч.

„Като кани хората на митинга в подкрепа на правителството на 26 май, Вучич се опитва да консолидира партията си и да запази "меките избиратели на Сръбската прогресивна партия", каза лидерът на опозиционното движение Понош и отбеляза, че правителството ще "спре държавата на този ден".

"Това е безотговорно. Представете си режим, който парализира цяла страна, за да покаже подкрепата си за управника", коментира ситуацията Понош, като добави, че Вучич решава кризите, които самият той предизвиква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 11 месеца

В Сърбия и Гърция има силно гражданско общество с категорично мнение, което реагира моментално. Българите недоволстваме у дома и чакаме наготово. През есента мисля, че и ние ще сме на улицата. Положението е нетърпимо. Както каза Татяна Дончева " А бе, деца, до кога ще ви чакаме. Остаряхме вече." Ха ха ха

39

АнтиЗомби

преди 11 месеца

Който се опъва на САЩ и се кланя на Русия преживява арабска пролет.

38

До 52

преди 11 месеца

Можеш ли да обясниш как са хем комунисти, хем нацисти??? Имаш ли най-бегла представа какво означава думичките, които използваш???

fallback