Снимка: Pixabay

Нови правила за пътуване в Турция с личен автомобил влизат в сила, съобщиха от българското консулство в Истанбул.

Според новите регламенти при влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС.

При установяване на нарушение, превозното средство може да бъде задържано и след няколко дневна бюрократична процедура изпратено в офис на турските митници към съответното населено място.

След заплащане на глоба, автомобилът следва да бъде върнат на водача, поясняват от консулството.

Друга промяна гласи, че българските граждани, на чието име е регистриран автомобил при влизане на турска територия нямат право да напускат страната без да изнесат автомобила или да представят официален документ с уважителни причини, налагащи това.

От консулството напомнят на българските граждани, пътуващи в Турция, че тяхно задължение е снабдяването със здравна застраховка, валидна на турска територия.

Българските граждани, посещаващи Република Турция с цел лечение, следва да отчитат, че отношенията им с лечебното заведение са от частно правен характер и не могат да разчитат на консулско съдействие при възникнали спорове от финансово или друго естество, посочват от дипломатическата ни служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase