Снимка БГНЕС

Обменният курс на турската лира към щатския долар падна до ново двумесечно дъно, тъй като финансовите пазари започнаха търговията днес след неясен победител от президентските избори в страната и очаквания балотаж на 28 май. .

Валутата отслабна до 19.70 за долар, преди да възстанови част от загубите си до 19.66, на път за най-лошата си сесия от началото на ноември. Което не е далеч от нивото от 19.80 от началото на март след смъртоносните земетресения през февруари, припомни "Ройтерс".

Още по темата

Според "Блумбърг" финансовите брокери очакват нестабилност в обменния ѝ курс. Един от тях казва, че "за пазарите това е един от най-лошите резултати" от вота. Не е изключено държавни банки да се намесят в подкрепа на националната валута посред ограничена търговия с нея, допълва агенцията.

Президентският вот ще реши не само кой ръководи Турция и оформя външната политика на страната-членка на НАТО с население от 85 милиона души, но и как ще бъде управлявана и икономическото й бъдеще на фона на дълбока криза на разходите за живот.

Анализаторите очакват лирата да се изправи пред резки корекции след изборите след години на икономически дисбаланси и неортодоксална парична политика. JPMorgan прогнозира, че лирата може да се обезцени до нива от 24-25 за долар. Goldman Sachs посочва, че лирата може да отслабне с 50% през следващите дванадесет месеца, включително и чрез рязка девалвация след изборите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase