Предварителните резултати на преюидентските избори в Турция сочат, че за да задържи управлението си, Реджеп Тайип Ердоган ще трябва да се яви на балотаж. А мнозинството на управляващите в парламента е разклатено.

Според резултатите, на Ердоган му предстои оспорван втори тур, в директен двубой с кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу. При преброени около 99 на сто от бюлетините, Ердоган е спечелил 49,35%, а основният му конкурент - 45 на сто. Третият кандидат - Синан Оган, остана с около 5,2%, предаде Bulgaria ON AIR.

Решаващо е влиянието на гласовете от трите мегаполиса - Истанбул, Анкара и Измир, където броенето върви по-бавно заради големия брой участвали във вота.

Още по темата
"Ще приема решението на хората за втори тур на президентските избори. Президентът Реджеп Ердоган не е получил резултата, който искаше на изборите в неделя. Ще победя Ердоган на втория тур", коментира Кемал Кълъчдароглу.

Турция е президентска република от 2018 г. след реформа, прокарана от Ердоган, но резултатите от изборите за парламент са също изключително важни, защото за приемането на закони е необходимо мнозинство. Партията на дългогодишния лидер отново ще бъде с най-много депутати, но според предварителните резултати тя и коалиционните ѝ партньори получават под 50% от гласовете. Така досегашното ѝ пълно надмощие остана под въпрос.

Основната опозиция - Народнорепубликанска партия на Кълъчдароглу, е втора с над една четвърт от гласовете, а Националният алианс, в който тя има водеща роля, събира общо над 35 на сто.

Основното послание, с което опозицията мотивира избирателите си, е необходимостта да се възстанови парламентарното управление в Турция и да бъде обуздана почти неограничената президентска власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase