Снимка: архив, БГНЕС

Арестуваха масовия убиец Урош Блажич, който снощи уби осем души и рани 14 души близо до сръбския град Младеновац, съобщават сръбските медии.

След интензивната акция на полицията, която с всички свои налични сили цяла нощ е била на терен, осем часа по-късно 21-годишният мъж е заловен.

Още по темата
Той е задържан в Грошница, предградие на град Крагуевац, според РТС. "Новости" пък съобщава, че е арестуван в село Винище близо до град Крагуевац, като се е крил при свой вуйчо. Танюг пък съобщава, че нападателят е бил арестуван в околностите на Крагуевац, където живеела майка му.

Седем от ранените при стрелбата са в критично състояние. Урош Блажич е стрелял с автоматична пушка и с пистолет.

Сръбският министър на вътрешните работи Братислав Гашич нарече по-рано стрелбата "терористичен акт".

Според местните медии късно в четвъртък заподозреният е влязъл в спор в училищен двор, тръгнал си е от там, но се е върнал с автоматична пушка и пистолет. Той открил огън и продължил да стреля по хора на произволен принцип в три села от движеща се кола.

Поредната масова стрелба в Сърбия се случва по-малко от 48 часа, след като 13-годишно момче застреля девет души и рани седем в училище в Белград, преди да се предаде.

Макар че Сърбия е пълна с оръжие, останало от войните от 90-те години на миналия век, масовите стрелби в страната са изключително редки, отбелязва Асошиейтед прес. Стрелбата в училището в Белград в сряда е първият подобен случай в модерната история на Сърбия. Последното масово убийство преди стрелбите тази седмица бе през 2013 г., когато ветеран от войната уби 13 души в село в Централна Сърбия, припомня АП.

Снощи ученици и други хора, облечени в черно, изпълниха улиците около училището в Белград. Хиляди хора запалиха свещи и оставиха играчки и цветя, за да почетат паметта на жертвите.

Трагедията в белградското училище разпали дебати за общото състояние на нацията след десетилетия на кризи и конфликти, чиито последици са създали състояние на постоянна несигурност и нестабилност, наред с дълбоки политически разделения, отбелязва АП.

Десетки гимназиални учители се събраха снощи пред сградата на министерството на образованието в центъра на Белград, за да поискат подобрения в сигурността на училищата и в образователната система, допълва Ройтерс. За днес синдикатите в сферата на образованието в Сърбия са обявили стачка.

Заради стрелбата в училището Сърбия е в тридневен траур от днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase