Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи на пресконференция, че ученикът, открил огън и убил девет души в белградско училище, ще бъде настанен в психиатрична клиника, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„Ще бъде настанен в специално отделение на психиатрична клиника. Баща му, като притежател на оръжието, което очевидно е съхранявано неправилно, въпреки че е имал всички разрешителни, е арестуван. Майката също е задържана“, отбеляза Вучич.

Адвокатът на бащата Ирина Борович потвърди, че детето Коста К. се намира във Военномедицинската академия в Белград за тестове, с които ще се установи дали е приело незаконни вещества, предаде Танюг. Бащата В. К. е арестуван по подозрение за извършване на тежко престъпление срещу общата сигурност. Момчето е на 13 години и не носи наказателна отговорност.

В изявлението си пред медиите президентът отбеляза, че ще предложи на правителството да разгледа промяна на възрастта за носене на наказателна отговорност от 14 на 12 години, съобщи РТС.

Вучич предлага в следващите две години да се въведе мораториум за притежаване и носене на оръжие, както и да се извърши ревизия на всички издадени разрешителни за притежаване на оръжие. Той предлага и извършване на контрол на начина на съхранение на оръжие и специално да се контролира дали оръжието се съхранява отделно от мунициите.

Oще по темата
Вучич предлага въвеждане на контрол на стрелбищата в Сърбия и достъпа на малолетни лица.

„Какво прави дете в стрелбище и как е възможно да стреля в стрелбище“, отбеляза той и подчерта, че част от проблема е семейството на детето.

Президентът предлага и определяне на наказателна отговорност за лица, които дават достъп на малолетни лица до огнестрелни оръжия.

„Една от новите мерки ще бъде да имаме още повече полицаи в училищата“, каза още Вучич.

Бащата на ученика е задържан за срок от 48 часа по подозрение в извършване на престъпление срещу обществената сигурност, предаде БТА.

По-рано сръбските медии съобщиха, че момчето, което е стреляло в училище в центъра на Белград, е дошло в учебно заведение с два пистолета и коктейли Молотов. Шефът на белградската полиция Веселин Милич каза, че тийнейджърът е планирал нападението.

Момчето уби днес осем ученици и охранител. Още шест деца и един учител са пострадали и са в болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 година

Голяма трагедия, но пак се пишат глупости по медиите. Какво правило дете на стрелбище? Някой за "спортна стрелба" чувал ли е? Даже и състезания за деца се провеждат по стрелба, дори и в нашата държава... Голям ужас за всички, чиито деца са загинали и ранени, за самите ранени деца, за всички станали свидетели на цялото събитие, също е огромна трагедия и за самия извършител, както и за близките му. Страшно е да не знаеш на какво е способно собственото ти дете...

17

Психолог

преди 1 година

До това води тормозът в училище!

16

Майка и учител

преди 1 година

Проглушиха ни ушите за домашно насилие. Непрекъснато ни тикат разни разклатени каки уж като жертви. И никой не говори за насилието в училище. Дори се стига дотам, че ако някой направи официално оплакване за тормоз в училище, става обект на разследване на ЗД. Кротките и възпитани деца обикновено са подложени на ежедневен тормоз. Насилниците винаги ще намерят за какво да ги обиждат. Защо не зе взимат мерки срещу този тормоз? Хиляди деца ходят със страх на училище.

fallback