Снимка: архив, БГНЕС

Република Сръбска, която е съставна част на Босна и Херцеговина  (БиХ), ще стане независима държава не по военен, а по мирен път, заяви нейният президент Милорад Додик в интервю за предаването "Око" на сръбската национална телевизия РТС.

Още по темата
"Република Сръбска ще бъде независима държава и ще го постигне по мирен път. Нямаме военен план, всички наши планове не са военни, а мирни. От наша страна ще има мир", каза той, предаде ТАСС.

Додик отбеляза, че това решение "ще бъде взето един ден в парламента на Република Сръбска".

По-рано президентът на Република Сръбска заяви, че тя е готова да обяви своята независимост, ако върховният представител на ООН в БиХ Кристиан Шмидт приеме нов закон за собствеността, според който цялата собственост на републиката ще бъде прехвърлена на Босна и Херцеговина.

Съгласно конституцията, предложена в Общото рамково споразумение за мир в Босна (Дейтънското споразумение), подписано в Париж на 14 декември 1995 г., БиХ се състои от две единици: Мюсюлманско-хърватска федерация Босна и Херцеговина (около 51% от територията на страната) и Република Сръбска (около 49% от територията), и област Бръчко. Три основни народа са пропорционално представени в държавната система: бошняци, сърби и хървати.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase