Снимка: БГНЕС
fallback

Българският клуб „Цар Борис III“ в Охрид ще бъде заличен от Централния регистър на Република Северна Македония (РСМ).

Министърът на правосъдието Кренар Лога подписа днес решението за отхвърляне на искането за използване на името, предаде bTV.

Мотивът за решението е че името на цар Борис III предизвика напрежение и нетърпимост в македонското общество. Посочва се, че той е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, когато са ликвидирани стотици граждани.

Министерството на правосъдието действа съгласно Закона за сдруженията и фондациите, който бе приет от македонското събрание миналата година.

Преди две седмици същото решение беше взето и за българския клуб „Иван Михайлов” в Битоля. И двата клуба бяха жертва на посегателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 1 година

Цар Борис III Администратор.

33

България над всичко

преди 1 година

няма българска окупация на Македония, защото Македония не съществува - това са територии на Югославия

32

Анонимен

преди 1 година

Туй са общи приказки,че царя Борис-3 е бил отговорен за престъпления извършени по времето на българската окупация на Македония по времето на ВСВ,когато са били ликвидирани стотици граждани,което трябва да се докаже с документи кои са,какво се занимавали,намерения в окупираната територия,но щом е била окупирана значи те са били тогава на страна на противника ни също толкова зависими от другите,които са ги записали или сами са се записали към тях,както ние към Германия,че с подписа си той ги убил.

fallback