Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви ново увеличение на минималната работна заплата, която от 1 април ще стане 780 евро, предаде агенция АНА-МПА.

Мицотакис изтъкна на днешното правителствено заседание, че знае как „новото увеличение очевидно не решава проблема (с инфлацията). Но със сигурност предлага много важно облекчение и преди всичко показва желанието ни да повишим заплатите както в държавния, така и в частния сектор“. Това е третото увеличение на минималната заплата, направено от сегашното правителство.

Министърът на труда Костис Хадзидакис съобщи, че паралелно с това се увеличават и деветнадесет обезщетения като тези за безработица и майчинство. Обезщетението за безработица ще достигне  479 евро в сравнение с 399 евро, прието през 2019 г. Той подчерта, че третото увеличение отчита ръст на заплатите с 20 процента за последните две години. Хадзидакис заяви, че става дума за увеличение, „наложено от нарасналите нужди на работниците, но и основано от растежа на икономиката“, пише в. „Катимерини“.

През април  минималната заплата ще се вдигне с 9,4 процента от 650 евро на 780 евро, това са почти три допълнителни заплати към доходите на близо 600 000 работници, заяви премиерът.

Той допълни, че договорената сума е на горната граница на възможностите на държавата, но е в рамките на възможностите на предприятията, които са били подкрепени от гръцкото правителство по време на пандемията.

Мицотакис заяви, че националната икономика продължава да се развива динамично, а безработицата и данъците продължават да намаляват, като подчерта, че „сега е моментът да се подкрепят работещите с щедро увеличение на основната заплата, защото дивидентът от растежа трябва да бъде справедливо разпределен между всички“.
(БТА, Анна Нацариду)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

Сравнение с Молдова може с Гърция абсурд

13

Деутиуакан

преди 1 година

До 17 промит мозък!Разликата е в материала!

12

ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ

преди 1 година

ГЪРЦИЯ Е В ЕВРОЗОНАТА А БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД ИМА ОГРООМНА РАЗЛИКА

fallback