Снимка: БГНЕС

Редица протести срещу правителството се провеждат в няколко града в Гърция. Недоволните настояват за разследване на служители на Министерството на транспорта след голямата железопътна катастрофа край Лариса на 28 февруари. Междувременно синдикатите обявиха нова стачка следващата седмица.

Хиляди гърци отново са на площадите и протестират. Искат пълно разследване на причините за катастрофата и съдебна отговорност от политическите лица, управлявали транспортното министерство в последните години.

"Живи сме по случайност", споделят студенти на демонстрацията и са категорични, че няма да допуснат с активно гражданско присъствие да се прикрият причините и виновните.

Пред парламента в Атина хиляди гърци скандират, че са гневни заради състоянието на железопътната система, която определят като разпадаща се. На демонстрациите са депутати на комунистическата партия.

В центъра на Солун също тече многохилядна демонстрация.

В Патра, Лариса, Волос и по островите също протестират.

Правителството съобщи за поредица от мерки в посока сигурност на пътниците."Хората по площадите са гневни, мерки в последния момент няма ги успокоят", коментираха социолози в южната ни съседка. Властите се страхуват от прояви на гражданско неподчинение, предупреждават опозиционни депутати.

Общите синдикати на страната обявиха за четвъртък - 16 март, национална стачка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase