Общ преглед

Жестоки сблъсъци избухнаха и днес между полиция и протестиращи пред гръцкия парламент в Атина, когато хиляди присъстваха на митинг след най-тежката железопътна катастрофа в Гърция, отнела живота на 57 души.

Над 10 000 души – студенти, железопътни работници и други, се събраха на площад Синтагма, за да изразят гнева си по повод катастрофата.

Още по темата
Някои демонстранти подпалиха кофи за боклук и хвърлиха коктейли Молотов, докато полицията отговори със сълзотворен газ и шокови гранати, освобождавайки площад Синтагма от протестиращите в рамките на няколко минути.

Полицията съобщи, че 12 000 души са се събрали край големия площад пред парламента, за да поискат отговорност за челния сблъсък във вторник близо до централния град Лариса, който предизвика масово възмущение.

Протестиращите пуснаха стотици черни балони в небето в памет на мъртвите, като някои държаха табели с надпис „Долу правителствата убийци“. Влаковете и метрото са парализирани от стачка.

Смята се, че инцидентът се дължи на човешка грешка и пропуски в мерките за безопасност на железопътната мрежа.

"Това престъпление няма да бъде забравено", скандираха протестиращите и пуснаха черни балони в небето. На плакат, издигнат на протеста, пишеше: Т"ехните политики струват човешки животи".

Железопътните работници, които загубиха свои колеги при инцидента, организират стачки от сряда насам, за да изразят недоволството си от недостатъчните инвестиции и модернизация на железопътната инфраструктура.

Синдикатите на железничарите удължиха стачката през уикенда, а към тях се присъединиха и служители на атинското метро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар