Снимка: БГНЕС

"Чухме силен трясък, бяха десет кошмарни секунди. Обръщахме се във вагона, докато паднахме настрани и докато суматохата спря. Тогава настана паника, имаше кабели навсякъде, избухна пожар веднага. Огънят беше отдясно и отляво", разказва пътник от пътническия влак, при катастрофата на който в Гърция загинаха десетки хора.

Друг пътник посочи пред местните медии, че катастрофата се е усетила като земетресение.  

"Сблъсъкът е бил много силен", заяви областният управител на регион Тесалия Костас Агорастос пред държавната телевизия. "Това е ужасна нощ... Трудно е да се опише сцената".

Още по темата
Броят на загиналите достигна 40 души, повечето са млади хора, близо 130 души са ранени, от които 66 са в болница. 18 души са в неизвестност. Очаква се жертвите още повече да нараснат, тъй като няколко души са блокирани в първите вагони на пътническия влак, пише в. „Катимерини“. Осемдесет и пет души са ранени при тежкия инцидент, от които шейсет и шест са приети в болница.

Първите два вагона на пътническия влак са изгорели напълно от сблъсъка между двата влака. По показания на пътниците те са били пълни с хора. Повечето от тях са били студенти, които са се връщали в Солун. В добро състояние са пътниците от последните вагони на влака.

Лекарите се борят за живота на ранените. Някои са в много тежко състояние, съобщават медиците. Повечето от жертвите са млади хора, вероятно студенти, съобщават от болницата в град Лариса. Ранените са настанени в болниците от Лариса до Солун, доброволци даряват кръв в тях.

Продължава спасителната операция на пожарникарите, които се надяват да намерят живи пътници под първите три вагона, които са най-силно пострадали при катастрофата.

От дирекция на пожарна защита съобщават: "Продължава акцията на пожарникарите за спасяване на пътниците от влака след тежката катастрофа. Участват 150 пожарникари и 40 екипа на Бърза помощ с линейки. На място са също 15  патрулни коли на полицията."

Свидетели, които са се спасили, заявиха пред властите, че много от вратите на влака не са се отворили и част от пътниците са останали затворени във вагоните.

Предполага се, че причината за катастрофата е грешна информация на контрол на движение от гара Лариса.

"Загиналите са основно от първите два вагона на влака, които са буквално унищожени. Загиналите са предимно млади хора и студенти. Тече процедура по разпознаването на загиналите. Няма информация до момента от каква националност са", обясни пред БНР Бойка Атанасова, журналист от сайта "Български новини" в Гърция.

Междувременно от външното ни министерство съобщиха, че двама българи са ранени при катастрофата. Те са настанени за лечение в болница в Солун.

Предполага се, че инцидентът се дължи на неправилно управление на движението на влаковете, тъй като ударът е бил челен, потвърди тя.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви тридневен национален траур за загиналите в тежката челна катастрофа между пътнически влак и товарен влак в Северна Гърция.

Според председателя на профсъюза на гръцките железничари Янис Ницас сред загиналите при катастрофата са осем железопътни служители, включително двамата машинисти на товарния влак и двамата машинисти на пътническия влак.

Пътническият влак, пътуващ към Солун, се сблъска челно с товарен влак, движещ се в обратна посока. По неизвестни засега причини двата влака са се движили по една и съща линия, което е довело до жестокия сблъсък, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase