Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Отряд на полицията за разпръскване на демонстрации попречи снощи на протестиращи срещу френско-германския план за Косово да се приближат до сградата на президентството по време обръщение на президента на Сърбия Александър Вучич, съобщи агенция Бета. Протестът бил организиран от така наречените "Народни патрули" пред паметника на руския цар Николай в непосредствена близост до кабинета на президента Вучич, съобщи РТС.

Oще по темата
На протеста демонстрантите отправили заплашителни послания към сръбския президент. Гражданите носели плакат "Косово е сърцето на Сърбия". Насъбралите се опитали да предадат в президентството четири свои искания, сред които това да не се приема европейският план за Косово, но не били допуснати от полицията.

Сръбските медии съобщават, че след обръщението си на живо за телевизия Пинк президентът Вучич напуснал сградата на президентството през страничен  вход.

Вучич заяви, че всички, които са отправяли заплахи на демонстрацията, ще понесат предвидените от закона последици.

Вестник "Политика" съобщава, че президентът се е срещнал снощи с ръководителите на министерството на вътрешните работи и на агенциите за сигурност. Срещата била свикана след заплахите, отправени на протеста против политиката на властите по отношение на Косово и Метохия. Вестник "Блиц" съобщава, че полицията е извършила арести. След срещата Вучич заявил, че ситуацията е под контрол.

В. "Политика" информира, че служители на министерството на вътрешните работи и на Агенцията за сигурност и информация (БИА) са спрели вчера в  Сремска Каменица автомобил "Ситроен", в който намерили карабина, и арестували двама души, за които се подозира, че са отивали в Белград на протеста пред сградата на президентството.

Сръбският президент заяви, че няма да позволи на каквито и да било "насилници и екстремисти" да застрашават конституционния ред в страната, съобщи Бета.

За телевизия Пинк по повод заплахите на протеста Вучич каза, че отговорните държавни органи ще предприемат всички мерки и че всички онези, които са заплашвали с убийства и биене на хора, ще отговарят в съответствие със закона. Вучич каза още, че протестът не би заслужавал някакво особено внимание, ако не бе подкрепен от най-малко четири парламентарно представени политически партии, за които каза, че техни представители са били на демонстрацията. Президентът каза, че не знае дали тези, които са организирали протеста, са "проруски" настроени, но знае, че са "антисръбски" настроени, тъй като работят против своя народ.

По думите на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич "е ясно, че е подготвян и организиран опит за държавен преврат", предаде агенция Танюг. Дачич поиска от отговорните органи да предприемат всички необходими мерки за защита на конституционния ред и мир.

"Ясно е, че днес и тази вечер (снощи - бел. ред.) е подготвян и организиран опит за държавен преврат, убийство на президента на Сърбия Александър Вучич   и насилствено превземане на властта, заяви Дачич за агенция Танюг. Това е предателство срещу националните и държавните интереси в полза на враговете на Сърбия, заяви Дачич.

Сръбският премиер Ана Бърнабич също осъди заплахите, които са били отправени към президента Александър Вучич снощи пред президентството. На протеста, организиран от привърженици на десницата, можеха да се чуят заплахи със смърт, отправени към президента, както и призиви за организиране на безредици в цялата страна, отбелязва вестник "Политика".
(БТА, Светла Митева)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Стоян

преди 1 година

Съдбата вече ви е решена просто трябва да я приемете по лесно ,че като мърдате много влиза по навътре и боли ...

6

Анонимен

преди 1 година

Сръбските националисти, подстрекавани като нашите копейковски айдиоти от ушанките май не ядоха достатъчно бой от Чичо Сам? Като че ли още ги сърби гъъза ?

5

Дариткова(Греб) :

преди 1 година

Преди две години и аз така избягах от радиото през плетове и огради с плътен кордон яки момчета :) Беше забавно,докато Меси не падна от власт...

fallback