Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски и неговият кабинет не са получили заплати за януари, потвърдиха със съобщение от кабинета на Пендаровски в отговор на журналистически въпроси.

Оттам добавят, че считат за неоснователна аргументацията, която са получили от Министерството на финансите, че в бюджета за 2023 г. няма предвидени допълнителни средства за изплащане на заплати на служителите в кабинета на президента, предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

Съгласно подписания Колективен договор със Синдиката на служителите от кабинета на президента Пендаровски са предвидили петпроцентно увеличение на заплатите само на държавните служители, които работят в кабинета на президента. Това увеличение не се отнася за президента и специалните съветници в кабинета.

Средствата за бюджета през 2023 г. са осигурени от собствени спестявания в бюджета на президентската институция и за това не са искани допълнителни средства от Министерството на финансите, уточняват в съобщение от президентството в Северна Македония.

„Искането за финансови средства за заплати за месец януари 2023 г., което кабинетът на президента внесе в Министерството на финансите, е направено в съответствие със закона, в рамките на одобрените средства в бюджета на Република Северна Македония за 2023 г. и в съответствие с Колективния трудов договор за служителите на Президента на Република Северна Македония”, се уточнява в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase