Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Албания Еди Рама ще се срещне днес в Тирана с лидерите на парламентарно представените албанските политически партии в Република Северна Македония, съобщи Албанското радио и телевизия.

Поканата на Рама е до лидерите на парламентарно представените албански партии в Република Северна Македония - председателят на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, неговият последен коалиционен партньор, лидерът на партия „Алтернатива“ Африм Гаши, както и председателите на две опозиционни партии – Арбен Таравари на „Алианс на албанците“ и Билял Касами на „БЕСА“.

Все още не е ясно какъв ще бъде дневният ред на срещата, отбелязва Албанското радио и телевизия.

Срещата в Тирана е новогодишна среща на премиера на Албания Еди Рама с лидерите на албанските партии в Република Северна Македония по повод началото на новата година, за да разменят мнения по текущите въпроси в региона и очакванията през новата 2023 г., каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от македонските медии. Той добави, че не трябва да се търси конспирация в поканата на Рама към партийните лидери на албанците в Република Северна Македония утре в Тирана.

"Тази година очевидно ще бъде година на предизвикателства за региона, ние сме в година, в която все още има война на континента, в която има много регионални предизвикателства, общи стремежи за продължаване на преговорите за членство в ЕС. Няма планиран дневен ред, а новогодишна среща с пожелания за успех през следващата година. Виждам срещата в този контекст. Премиерът на Албания е доказан приятел на Македония и го доказа в изминалите години и месеци на преговори с Република България, когато буквално и за сметка на интересите на Албания изложи позициите и на Македония. Не смятам, че трябва да се създава някаква конспирация около срещата. Всички срещи, на които се разменят мнения, са добри за региона", каза Османи, цитиран от "Слободен печат".

На въпрос защо са поканени само партийни лидери на албанците от Македония, Османи каза, че този въпрос трябва да бъде зададен на премиера на Албания.

Според партийните брифинги, въпреки че срещата е неформална, очакванията са да бъдат разисквани темите за ситуацията в Косово, за запазване на стабилността там, както и да се предотврати преливането на напрежението в Република Северна Македония и региона. Очаква се да бъдат обсъдени стабилността на правителството в Скопие, конституционните промени, които са приоритет за правителството през тази година в контекста на евроинтеграционния път на страната и Албания, допълва "Слободен печат", цитиран от БТА.

Засега за срещата с Рама са потвърдили, че ще присъстват всички председатели на албанските партии от Македония, с изключение на Билял Касами от БЕСА, защото той не иска да седне на една маса с лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети.

След спекулациите, че шест години след т. нар. Тиранска платформа политическите въпроси ще бъдат поставени на масата отново в този формат, Османи заяви, че в поканата на албанския премиер няма предварително определен дневен ред.

Бившият посланик Ристо Никовски оценява, че намерението на Рама е съвсем различно от това, което политиците говорят публично. За него е спорно събирането на албанския блок от страната в друга държава под ръководството на чужд министър-председател, за който смята, че се меси директно във вътрешните работи на Република Северна Македония, допълва ТВ Канал 5.

Според политическия анализатор Джелал Незири и срещата преди шест години, и тази, която трябва да се състои във вторник, са опит на Рама да утвърди имиджа си като регионален политически фактор.

"През последните години той се опитва да наложи патерналистични отношения с политически субекти извън Албания, като тези в Косово, Северна Македония или Черна гора. Не че го интересува много какво се случва извън Албания, но подобен профил на регионален лидер му носи повече подкрепа вътре, в страната му, и по-силни позиции пред международния фактор. Рама е на власт от 2013 г., но през последния период рейтингът му спадна, а междувременно разклати отношенията и със САЩ, и с ЕС. Затова смятам, че тази среща е една от политическите маневри, които са част от неговата пиар стратегия, която няма да има ефект извън границите на Албания", смята Незири.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase