Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик призова за обединение на босненските сърби със Сърбия, казвайки, че подкрепата за това е единодушна и от двете страни на река Дрина, съобщи сръбският вестник „Данас“.

Още по темата
По повод планираната за днес церемония за деня на Република Сръбска, 9 януари, вчера Додик каза още, че променените условия в света също са в полза на този план.

„Ние, които сме избрани от народа, трябва да се възползваме от това време, за да обединим сръбския народ“, каза Додик и добави, че е дошло време да се мисли за това как всички сърби да живеят в една държава, защото отношенията на силите в света са се променили и вече не съществуват ограниченията, които са били пречка досега.

В речта си Додик каза още, че съжалява, че една голяма Сърбия не е създадена още през 1918 г. и че се гордее с поколението на политиците, които са създавали Република Сръбска.

„Ние искаме своя държава“, каза Додик, добавяйки, че Република Сръбска е формирана на 9 януари 1992 г. с цел да се превърне в независима държава, но това така и не се е случило заради Дейтънското споразумение.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война в Босна и Херцеговина (1992-1995), страната беше разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Председателят на сръбския парламент Владимир Орлич коментира, че създаването на Република Сръбска е предотвратило пълното унищожение на босненските сърби. Той добави, че Сърбия е лидер в региона и като такъв има силата да защити себе си и народа си, така че „никой да не може да унижава сърбите“.

Церемонията по отбелязване на деня на Република Сръбска е обявена за днес в източната част на Сараево, където се планира организирането на парад с над 2000 участници, включително и въоръжена полиция.

Босненските сръбски власти празнуват Деня на Република Сръбска на 9 януари въпреки решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, които го обявяват за противоконституционен, тъй като дискриминира хърватите и бошняците.
(БТА, Симона - Алекс Михалева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase