Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше номиниран за Нобелова награда за мир от председателя на турския парламент Мустафа Шентопфор за предполагаемите му усилия за разрешаване на украинската криза, предаде ТАСС.

"Номинирах президента Ердоган за Нобелова награда за мир за усилията му в името на мира между Русия и Украйна. Това е моят собствен призив. Ще има призиви и от други държави", заяви председателят на турския парламент пред медиите в сряда.

Междувременно турският президент удари в неделя Запада за т.нар. провокации в Украйна срещу Русия, като в същото време заяви, че Анкара е успяла да приземи Зърното на Блатно море след посредничеството между конфликтните страни.

Още по темата
"За съжаление Западът само прави провокации и не полага усилия да бъде посредник във войната между Украйна и Русия", заяви турският президент по време на събитие в провинция Ерзурум. "Като Турция ние поехме тази роля на посредник през 2022 г. и започнахме да управляваме Черноморския коридор за зърно", добави той.

На 22 юли руският министър на отбраната Сергей Шойгу, турският му колега Хулуси Акар и украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков подписаха в Истанбул сделка за зърно с посредничеството на ООН и Турция.

Сделката предвиждаше украинската страна да има контрол над пристанищата Одеса, Черноморск и Южни, от които ще бъде организиран износът на зърно. Освен това на тези пристанища няма да бъде разрешено да акостират други кораби освен тези, които изнасят зърно и свързаните с него хранителни продукти и торове.

В същото време Анкара предоставя на Украйна безпилотни самолети Bayraktar, но също така задълбочава връзките си с Русия във военния сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase