Снимка: БГНЕС

Напрежението в Косово продължава да е високо. Косовски сърби издигнаха барикади след ареста на бившия сръбски полицай Деян Пантич. Преди час сръбският президент Александър Вучич направи обръщение към нацията. 

На граничните пунктове Ярине и Бърняк е забранено преминаването както на автомобили, така и на пешеходци. Полицията съобщи, че някои пътища са блокирани в общините Лепосавич, Звечан и Зубин Поток. Над барикадите на косовските сърби прелитат хеликоптери на КФОР.

Вучич предупреди, че натискът върху Белград ще се засили след 17 декември, тъй като на 15-и Прищина се очаква да подаде молба за членство в Европейския съюз. 

"Нашата битка тепърва предстои, те направиха всичко, за да направят невъзможен нормалния живот на сърбите в Косово", каза сръбският президент, цитиран от БНР. 

Вучич съобщи, че е съгласувано искане до командващия КФОР за връщане на сръбските сили за сигурност в Косово. Изпратено е и писмо за подкрепа до 5-те държави-членки на Европейския съюз, които не признават независимостта на Косово.

В опит да тушира напрежението, президентът на Косово Вьоса Османи отложи за април предсрочните избори за кметове на общини в северната част на страната, които трябваше да се проведат на 18-и и на 25-и декември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase