Снимка: Pixabay

Настоящата година е изключително силна от гледна точка на туризма за Гърция – може би рекордна. Имотният пазар също се представя много силно – имаше индикации за това още от началото на годината. Гръцкото правителство отмени мерките за овладяване на коронавирусната пандемия, предприе програми, които да стимулират пазара – например „златната виза“ за граждани извън еврозоната и данъчни облекчения. Има рязко увеличение както на броя сделки, така и на цените. Това заяви Веселин Маринов, ръководител на българското представителството на агенция за недвижими имоти Grekodom, в подкаста „Имот: Взет или нает“ с водещ Снежана Стойчева.

Маринов посочи, че интересът на българските купувачи към Гърция е голям. Той обясни, че основно българите се насочват към имоти в северната част на страната – Солун, Олимпийската ривиера, Кавала, Аспровалта.

"Най-голям интерес има към ваканционните имоти – предимно с цел лично ползване. Запитванията основно са за апартаменти, еднофамилни къщи и вили, близо до плаж, с морска гледка“, обясни гостът.

Маринов отбеляза, че българите търсят предимно по-бюджетни имоти – до 100 хиляди евро и разчитат на лични спестявания.

"Има интерес към наемането на имоти и то голям. Второто и третото тримесечие бяха много силни – няма данни да е намалял пазарът – напротив“, каза Маринов.

По думите на експерта инфлацията и войната в Украйна карат продавачите да повишават цените, но в условията на пандемия нивата им са останали по-разумни.

По думите му дори сега в Солун и Халкидики могат да се намерят цени на апартаменти, които са доста по-ниски от тези в София. Става въпрос за квартали, които са близо до центъра или до крайбрежна алея.

До края на годината и в средносрочен план Маринов очаква интересът на българите към гръцките имоти да се запази. Той обясни, че повишаването на лихвите не оказва влияние, защото купувачите разчитат на спестявания - банковото кредитиране традиционно е сложен процес и рядко се прибягва до него. "Ако инфлацията се запази на тези нива, това ще удари спестяванията на купувачите и те ще са по-склонни да инвестират в имоти – особено при по-достъпни цени", добави Маринов.

Целия разговор слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 2 месеца

По-добре в Турция. Хем по-евтино, хем хората всъщност ни харесват. Гърците ни мразят.

46

Анонимен

преди 2 месеца

Това са бивши български територии, връщат си земите по изгоден път и за българи и за гърци, без война :))) Много ни орязаха територията след ВСВ като съюзник на Германия, много българи останаха без дом, сега са като бизнесмени, не войни :)))

45

до 56

преди 2 месеца

Зависи какви са ти представите за "почивка". От години не ходя на нашето черноморие, защото се е превърнало в един огромен бардак. Има отделни не охранявани плажове, където все още е възможно да си починеш, но и към тях има "бизнес интереси" вече. В Гърция все още има много плажове, където не сте по 15 човека на 10 квадратни метра, в Турция също. В Румъния не зная какво е положението, но най-вероятно е по-добре от тукашното. Но така става, когато мутрите превземат И туристическия сектор.