Снимка: БГНЕС

129 години ВМРО брани българщината и българския интерес в Македония. Няма да се откажем, защото Македония винаги е била и ще остане българска! С тези прочувствени думи съпредседателят на ВМРО и български представител в ЕП Ангел Джамбазки поздрави симпатизантите и привържениците на ВМРО, които почетоха днешния паметен ден пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско в София.

"Съратници, днес се навършват 129 години от онази велика идея, която тупти в сърцата ни и днес. Онази кауза, която вече 129 години се бори за българщината в Македония. Битката на ВМРО със скопските македонисти, които продължават да изпълняват повелите на Сърбия и правят опит да обезкървят българщината в Македония, продължава и днес, откри официалните чествания другият съпредседател на ВМРО Александър Сиди. Той припомни историческата причина за основаването на Организацията в Солун през 1893 г. от шестима български учители и обърна внимание, че мисията на ВМРО е не по-важна и днес.

Не трябва да забравяме, че и днес Скопие води яростна политика на антибългаризъм. Само за последните месеци видяхме мракобесен език на омразата, палене на клубове, поругаване на всичко българско. Това е същата тази политика, водена преди 70 години чрез преследване на свещеници, на учители и офицери, които отказваха да се нарекат македонци и пазеха родовата памет. Ето защо не трябва да спираме борбата. ВМРО е минала през много тежки периоди, през падения и възходи, но винаги се е крепяла идеята за единна и неделима България от Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море, категоричен беше от своя страна Джамбазки.

На събитието присъстваха и почетният председател на ВМРО д-р Красимир Каракачанов, членове на националното ръководство на Организацията, представители на Българското сдружение на родовете от Македония, представители на Македонския научен институт, симпатизанти и членове на ВМРО, както и българи от историческите общности зад граница. Всички те поднесоха венци и цветя в знак на почит към създателите на ВМРО.

Припомняме, че на 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров поставят началото на легендарната ВМРО. Революционна организация ВМРО, която е създадена по примера на БРЦК, бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

Само десет години след своето създаване Организацията вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи, останали в робство в Македония и Одринска Тракия.

Под ръководството на Тодор Александров и Иван Михайлов ВМРО се превръща в сила, с която се съобразяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и борбата за обединение на Отечеството.

РСМ отбелязва Ден на македонската революционна борба

На днешната дата, 23 октомври, в Република Северна Македония отбелязват Ден на македонската революционна борба.

"На този ден си спомняме смелите младежи, които, неспособни да се примирят с тежкото положение на онеправдания македонски народ, създадоха през 1893 г. Македонската революционна организация. Вдъхновени от тази идея, поколения патриоти се включиха в дългата борба за свободна македонска република, основана на идеалите за справедливост, свобода и достоен живот, в който ще има място за всеки мъж и жена, независимо от националност, език и религия. Тази смела визия, която свързва Илинден 1903 г. и АСНОМ 1944 г., най-накрая се реализира на 8 септември 1991 г. в независимата македонска държава", написа в поздравлението си президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, съобщи БТА.

Представители на правителството и президентството поставиха цветя на паметника на Гоце Делчев в Градския парк в Скопие, а ВМРО-ДПМНЕ организираха научен симпозиум на тема: ”129 години ВМРО – Борбата за Македония, която продължава".

„Народните мобилизатори, като се започне от Димитър Миладинов, настояват за формиране на нещо специфично македонско, да се възстанови Охридската архиепископия, защото в една феодална държава религията е била много мощно средство, защото образованието е минавало през такава институция. Държавата не се е погрижила за образованието, затова са необходими училища на македонски език с учители народни свещеници и затова тези, които са против тази идея - българските възрожденци, не наричат ​​тези хора македонци, а македонисти, за да им отнемат националната етническа принадлежност“, подчерта на симпозиума историкът Наташа Котлар.

По думите на професора историк Михайло Миноски това, което не е било постигнато след Илинден, е „осъзнало македонския народ" и през Втората световна война „със самостоятелна борба народът постига своята свобода и създава своя собствена македонска национална държава, учредена от АСНОМ през 1944 г.”.

„Това беше историческо постижение на македонския народ, идеал, който беше заложен точно на този ден преди 129 години. С подписването на двата договора с Република България и Република Гърция последното правителство на Република (Северна) Македония на практика започна атака срещу македонската историческа наука като нерелевантна историческа наука и с прекрояване идентичността на македонския народ и македонската държава, а и с промените в конституцията променя историческото минало”, посочи Михайло Миноски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase