Снимка: архив, БГНЕС

Сръбският патриарх Порфирий беше интронизиран днес на престола на архиепископа на Печ и сръбските патриарси в Печката патриаршия в Косово, предаде сръбската държавна телевизия РТС. Актът по ръкополагането бе извършен на празника Покров на Пресвета Богородица с участието на няколко архиереи на Сръбската православна църква.

"Още веднъж осъзнаваме, разбираме и си напомняме, че сме Божии хора, че принадлежим на Бога и имаме Неговото благословение на спасението, че сме в общение с всички светии, че имаме нашия отечески дом, нашата Църква, но и че принадлежим към нашите семейства и нашия народ, и обществото, в което живеем, както и към общността на всички народи по света", каза патриархът в проповедта си след интронизацията, обръщайки се към епископите и събралите се хора.

Той призова за молитва "за всички хора, за нашите братя и сестри, за всички наши сънародници, както и за всички, с които живеем тук, в този регион, включително преди всичко за нашите албански братя".

"Нека заедно градим мира, както сръбските семейства го градиха заедно с албанските семейства", каза патриархът и отбеляза, че албанците, независимо че са мюсюлмани или именно защото са мюсюлмани и искрено вярващи хора, познават силата на молитвата.

"Те знаеха, че в православните светини се молят за тях и за техните деца и че Бог като абсолютна любов, като любов в същността си, не гледа кой кой е, а всички са Божии деца", каза патриархът.

"Братя и сестри, исках още в началото да го подчертая, да го изтъкна, силно да го подчертая, за да знаят всички, за да не припише никой впоследствие нещо друго на сръбската Църква, да не представи друга и различна програма на сръбския патриарх, програма, която да е различна от Божиите заповеди, от Христовото благовестие", отбеляза патриархът.

Програмата на Сръбската православна църква е мир, преди всичко с най-близките до нас, заяви Порфирий.

"Програмата на нашата Църква и програмата на патриарха е мир и само мир, а това на първо място е помирението, прошката и мирът с най-близките ни, с първите ни съседи, мирът като единствена възможност за оцеляване на нашите деца и техните деца", каза патриархът.

"От това свято място казваме на сърби и албанци и на всички, които живеят по тези места - нека признаем Бога и да се пазим взаимно, защото желанието за мир е в съответствие с основните принципи на нашата вяра", каза сръбският патриарх.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase