Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Държавната статистическа агенция на Гърция "Елстат" публикува изненадващи данни за обедняването в страната. Според тях 28% от гърците разчитат на социални помощи, за да не гладуват, предаде кореспондентът на БНР.

Хиляди семейства в страната страдат от липса на средства за храна, което ги принуждава да се лишават от хранене поне един път на ден, сочат данни от държавното проучване.

Около 645 хиляди гърци срещат трудност да си осигурят храна три пъти на ден. Има и такива, които рязко са намалили количеството на храната, което консумират поради липса на средства. Един милион и 200 хиляди души нямат възможност да се хранят здравословно. 13% се ограничават само с няколко евтини хранителни продукта.

Три милиона от гърците са на прага на бедността, посочва агенцията.

Всички медии публикуваха данните на статистическата агенция, като ги определиха като "шокиращи" и подчертават, че тази година се очаква още по-драстично обедняване на населението.

Социолози и политически анализатори прогнозират тежки дни за правителството заради риск от социални бунтове през зимата в резултат на енергийната криза.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 1 година

На чалгапитекусбулгарикус все гърците са му виновни и все теритоеията му е малка

19

Анонимен

преди 1 година

Гърците винаги са много по добре от нас!

18

роко

преди 1 година

Мързели и нагляри са гърците, а за капак са и злобни крадци на българска територия и история.

fallback