Снимка: БГНЕС

Ден след официалното откриване в Белград на общоевропейската проява в защита на правата на ЛГБТ общността Европрайд 2022, сръбското вътрешно министерство забрани шествието, което е основното събитие на неколкодневната проявата, съобщиха организаторите, цитирани от сръбските медии.

Предвиждаше се Седмицата на гордостта да завърши с шествие в сръбската столица на 17 септември. Днес обаче сръбската полиция забрани провеждането на шествието Европрайд, като предаде на организаторите официално решение.

Освен международна конференция за правата на човека в рамките на проявата ще бъдат организирани и изложби, образователни, културни и развлекателни събития, а ще присъстват и много чуждестранни гости, дипломати, представители на чужди правителства.

В събота, два дни преди официалното откриване на Европрайд, сръбският президент Александър Вучич каза, че министерството на вътрешните работи ще вземе окончателното решение дали шествието ще се състои и дали има условия за това, припомня сръбската секция на BBC.

Прайд парадите бяха забранени в Сърбия през 2009, 2011, 2012 и 2013 г. Те се провеждаха успешно през последните девет години с изключително засилена полицейска охрана.

В неделя в сръбската столица бе организирано протестно шествие срещу провеждането на Европрайд 2022. Протестът завърши с молебен, отслужен от главата на Сръбската православна църква Порфирий.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase