Снимка: БГНЕС

След като президентът на Сърбия Александър Вучич на вчерашната пресконференция за пореден път не представи решение на кризата в Косово и предотвратяването на избухването на конфликт на север на 1 септември, когато така наречените реципрочни мерки на косовското правителство трябва да влязат в сила по отношение на регистрационните табели, събеседниците на „Данас“ смятат, че Вучич крие нещо и че отново не е казал на гражданите нещо, което е било договорено в Брюксел в четвъртък и петък.

Преди пресконференцията той проведе среща с представителите на косовските сърби, която също насрочи в "драматичен тон" от Брюксел миналия четвъртък.

„Има разлика между предишните срещи на президента Вучич и косовските сърби, както и пресконференциите след "трудните" разговори в Брюксел и тази. Първо, срещата със сърбите беше кратка и ефективна без излишни подробности, докато пресконференцията, въпреки че последва разговорите, в които нямаше споразумение за нищо и е непосредствено преди много вероятната голяма криза в Северно Косово, не беше толкова театрална и патетична като предишните“, казва Марко Якшич, адвокат от Косовска Митровица, за „Данас“.

От речта на Вучич, добавя той, остава впечатлението, че в Брюксел са се договорили за нещо и че той е получил подкрепа на сърбите от Косово за постигане на споразумение в следващите десетина дни. Всъщнос не е невъзможно да се сключи някакво компромисно споразумение, но по правило това досега е било в тяхна вреда.

„Ако Курти е бил категорично против всички предложения относно табелите и документа за влизане-излизане, както казва Вучич, то много е възможно в следващите дни той да бъде подложен на натиск от европейски и американски дипломати. За съжаление, струва ми се, че сърбите от Северно Косово не са чули отговорите на това, което ги притеснява. А ако Курти едностранно и насилствено започне да изпълнява решенията от 1 септември, особено след като забелязват разширяването на базите на косовската специална полиция и ежедневните спирания и тормоз от тях?“, подчертава Якшич.

Още по темата
Според него „необходимо е да се застане на пътя на агресивната политика на Курти спрямо сърбите", но от въпросното изявление на президента Вучич не може да се заключи, че това ще се случи:

„Страхувам се, че накрая сърбите ще останат без табели, но Вожда ще победи, защото за пореден път ще запази мира. Този мир обаче ще бъде твърде скъп - като всеки мир през последните десет години, чиито последици са по-лоши от война. Хората напускат тук всеки ден, масово“, заключава Марко Якшич.

Президентът на Сърбия каза вчера след среща с представители на сърбите от Косово и Метохия, че "ключовото послание е, че каквото и да става, бежански колони няма да има".

„Ние ще спасим нашия народ от преследване и погроми“, каза той.

Вучич също така заяви, че "всякакъв вид разузнавателна дейност в северната част на Косово и Метохия е засилена“.

„Ние ще защитим нашия народ както от преследване, така и от погроми, освен ако НАТО не иска да го направи или ако участват албански части“, каза Вучич на пресконференцията в Белград.

Според София Попович, журналист от портала European Western Balkans, дори и след обещанието на Вучич към нацията, което беше обявено за „най-важното досега“, не се разбира ключовото – какво ще направи Сърбия до 1 септември, когато мерките върху регистрационните табели и входно/изходни документи трябва да започнат. „Това, което официално потвърди президентът на Сърбия, е нещо, което вече беше известно: че Прищина не иска повече да преговаря за тези мерки, защото това е нещо, което е договорено в предишни споразумения с Белград; и че международната общност подкрепя прилагането на мерките като такива. Така в седмичното обръщение чухме една доста обща цел, която е запазване на мира и стабилността и предотвратяване на погрома на сърбите в Косово“, казва Попович. По думите й този път президентът на Сърбия обяви най-лошия възможен сценарий, който е малко вероятен, така че всичко, което се случи през следващите десет дни, което е по-малко от погрома на сърбите, ще бъде представено от официален Белград като дипломатическа победа.

Соня Бисерко, президент на Хелзинкския комитет за правата на човека, каза в изявление за „Данас“, че е очевидно, че Вучич е под голям натиск и от Русия, и от Запада.

„Вероятно руснаците го тласкат към по-радикално поведение, а Западът се готви за някакъв финал. Той няма да позволи на Белград и Москва да дестабилизират южната част на Европа. Всичко трябва да се разглежда в по-широк контекст“, подчертава Бисерко.

За случилото се по време на преговорите в Брюксел през предходните дни Вучич каза, че "албанците сами са решили да извършат едностранни действия".

„Албанците решиха да извършват едностранни действия и винаги са получавали подкрепата на Квинтата за това. По повод регистрационните табели на автомобилите Белград е предложил табели с надпис КС, които са неутрални, но косовският премиер Албин Курти е бил категоричен, че всеки трябва да има "табели РКС", обяснява президентът на Хелзинския комитет и припомня думите на Вучич: „Скочиха като попарени, отхвърлиха всичко. Целта на албанската страна е "измъчване на нашия народ в Косово и Метохия и окончателното му прогонване".

Споразумение от шест точки

Идеята на албанците, казва Вучич, е да се върви към "общо споразумение в шест точки". „То се състои от следното:

1. Общи принципи на двустранни отношения и взаимно признаване, влизане в международни организации;

2. Решаване на проблеми от миналото (решаване на проблема с изчезналите хора, установяване и решаване на проблема с изнасилените и разселени лица, унищожаване на частна и обществена собственост и връщане на артефакти и други неща, които са били отнети от Сърбия, финанси, т.е. военни репарации);

3. Бъдещо сътрудничество;

4. Същите отношения и права, които сърбите имат в Косово и Метохия, като тези на албанците в Буяновац и Прешево;

5. Преразглеждане на предварително договорени споразумения, на което ЕС е реагирал негативно;

6. Уреждане на спорове и заключителни разпоредби.

"Това не е нов документ, имахме съдържанието и преди. Това искат от Сърбия“, каза президентът и подчерта, че всичко, което е предложила сръбската страна, в крайна сметка не е било прието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase