Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Инициативата на младежите за човешки права в Сърбия поиска да бъде премахнат образът на босненския сръбски военен лидер Ратко Младич от стена на сграда в центъра на Белград и по този повод кметът на сръбската столица Александър Шапич заяви, че не знае извършил ли е Младич военни престъпления по време на войната през 90-те години в Босна, но знае, че е защитавал сръбския народ в Босна и Херцеговина, пише вестник "Данас".

Oще по темата
Шапич заяви, че Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия за него е загубил легитимност, след като оправда хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач, бившия командващ босненската армия в Сребреница генерал Насер Орич и бившия командир на Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай.

"Не знам кой какво е правил по време на войната в Босна, защото не съм бил там. Това, което знам е, че Ратко Младич е защитавал сръбския народ и вероятно ако не е бил там, сърбите в Босна щяха да имат съдбата на сърбите в Хърватия. Щяха да бъдат убивани и прогонени от родните си места. Извършвал ли е военни престъпления по време на войната, наистина не знам", каза Шапич.

Кметът изтъкна, че винаги може да се разговаря за графитите в Белград и за реда в общината, но моли обществото да не намесва в тези въпроси Хагския трибунал и неговите присъди.

"В такъв случай сте на грешен адрес и ще трябва да почакате някой друг кмет да дойде на мястото ми и да ви изпълнява този вид "хагски желания", каза Шапич.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

мдаа

преди 1 година

като гледам копейкаджиите във форма разбирам защо казваха че комунизма се демонтира с ключ калашников както нааправиха румънците затова сега им дишаме праха

34

какво се чудим

преди 1 година

той и Хитлер защищаваше германския народ насрещу евреите , но свърши като младич. Сега Путин защищава руснацитев Украйна ама светът не го разбира.изобщо фшистките режими винаги имат оправдяния -най-често патриотични.

33

Анонимен

преди 1 година

До . 33 Анонимен Шувинизма се пише на български ШОвинизма. Не знам докога неуките ще дават съвети в тази страна!

fallback