Снимка: архив, БГНЕС

Дебатът в парламента на Република Северна Македония по предложената от ЕС преговорна рамка продължава и днес. Според списъка на регистрираните за изказвания депутати остават още неколцина, които да направят своите изказвания, след което парламентът трябва да гласува проектозаключенията, изготвени от парламентарната група на управляващата коалиция.

Още по темата
Според тях правителството се ангажира в процеса на преговори за членство в ЕС да се придържа към „безусловно зачитане на езика, идентичността, историческите и културни особености на македонския народ като елементи, по които не се водят преговори”.  

И вчера в пленарната  зала се чуваха вувузели, когато говореха представители на управляващата коалиция, предложеният документ беше късан от представителите на опозицията, чуваха се обиди и обвинения и на двата лагера, а между депутата и председател на „Левица” Димитър Апасиев и председателя Талат Джафери бяха разменени реплики, последвани от физически сблъсък между Апасиев и депутат от управляващия СДСМ.

Опозиционните ВМРО-ДПМНЕ и „Левица” настояват за отхвърляне на предложението, което според тях означава пряка „асимилация и българизация на македонския народ”, изнудване и предстоящо непрекъснато възпрепятстване на процеса на европейска интеграция от страна на България.

Според управляващите преговорната рамка гарантира „защита на македонската идентичност и език” и бърз старт на преговори за пълноправно членство в ЕС.

Пред парламента продължава да стои палатковият лагер на протестиращите срещу предложението за преговорна рамка, но протестиращите са значително по-малко от предишните дни.

Дебатът за преговорната рамка започна в четвъртък ден в парламента на Република Северна Македония.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase