Под мотото "Албания в опасност", организиран от Сали Бериша, снощи се проведе масов антиправителствен протест пред парламента в Тирана.

На протеста няколко граждански активисти, преподаватели, актьори и млади хора изнесоха кратки речи, които без изключение поискаха свалянето на правителството на Еди Рама. Според тях той е най-големият виновник за бедността и обезлюдяването на страната.

„Протести до краха на това правителство, което ограби народа и държавата”, казаха ораторите. На протеста присъстваха лидерът на Социалистическото движение за интеграция Моника Круемади и вицепрезидентът на партията Петрит Васили, които бяха до Бериша и съпругата му.

„Албания е в опасност повече от всякога, защото Еди Рама продаде Косово, както и Албания, изгони младите хора от страната, което я хвърли в бедност. Албания принадлежи на албанците, а не на политиците. Бог да благослови албанците, където и да са”, каза Круемади, обръщайки се към събралите се граждани.

Последен пред протестиращите говори Бериша, представен като настоящ и исторически лидер на Демократическата партия, който изрази задоволство от масовото присъствие на граждани от всички части на страната, както и завърнали се от САЩ и други европейски страни, „дошли да протестират за спасението на Албания“.

„Албания е в опасност и вие трябва да я спасите. Еди Рама, ти си враг, защото твоят идеал е само и единствено властта, а моят и на гражданите е свобода и само свобода. Никога няма да ви простим, че ограбихте държавата и гражданите. Ти предаваш правителството само за да забогатееш, а аз съм за свободата и връщането на достойнството на албанците. Тук сме, защото не издържаме повече. Еди Рама трябва да си отиде, защото въведе пълен хаос в страната”, каза още Бериша, който не спести унизителни думи и обвинения на сегашния премиер Рама, наричайки го "европейски разбойник и васал на Сърбия".

Бериша настоя ЕС да започне преговори с Албания възможно най-скоро и се закле пред националния албански флаг с думите: „Еди Рама, ние никога няма да ти простим гласа, който никога не си дал, няма да признаем властта ти”.

Протестът, за чиято охрана бяха ангажирани над 1200 полицаи, както и специални полицейски части, премина без инциденти./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase