Снимка: БГНЕС
fallback

Преговорната рамка трябва да бъде многостранен документ, който да дава насоки и правила, според които трябва да се осъществява преговорният процес, а двустранните въпроси трябва да бъдат решавани чрез двустранни договори, смята премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

"С оглед на това, че нашият път към Европа, и преди това към НАТО, беше изпълнен с двустранни въпроси, най-напред с Гърция, за което имаме Преспански договор, имаме и втори договор, който се отнася за двустранни въпроси с България, който е подписан с цел да бъдат решени тези двустранни въпроси, като правителство ние смятаме, че преговорната рамка трябва да бъде мултилатерален документ, в който да бъде включена рамката за това как се осъществява преговорният процес, за да влезем в ЕС като организация на държави-членки, докато двустранните въпроси трябва да се решават на двустранно ниво с държавите, с които ги имаме,“ каза той на съвместна пресконференция с министър-председателя на Финландия Сана Марин, която е на официално посещение в Република Северна Македония.

Oще по темата
Ковачевски заяви, че се надява държавите членки на ЕС да приемат преговорна рамка с мултилатерален характер, а България "да бъде на нивото на съседна държава, която иска да види Република Северна Македония като пълноправен член на ЕС“.

Ковачевски уточни, че "двустранен протокол" означава "статутът и следващите стъпки по отношение на прилагането на Договора за добросъседство, а не е специално споразумение за нещо ново в отношенията с България“, съобщава БТА.

"Това са следващите стъпки по отношение на изпълнението на Договора и задълженията на България и Република Северна Македония. Този протокол се подписва на ниво външни министерства,“ каза той.

Премиерът на Финландия не отговори конкретно на въпроса за позицията на страната й по предложението на френското председателство на ЕС, но заяви, че страната подкрепя разширяването на ЕС и начало на преговорите на Албания и Република Северна Македония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 година

Не са си поискали конспект за преговаряне на темите преди изпити или не са им раздали конспекти за предложената рамка на изпитващите по катедри определящи многостранността на рамката.

4

aa1830

преди 1 година

Ами като искате да ги решавате двустранно двустранните въпроси, защо дадохте стотици милиони за лобизъм, натиск и очерняне срещу България. И двустранно и петстранно споразумение и каквото и да е друго - пътя на Скопие към Брюксел този път минава през София, а не през Белград!

3

Анонимен

преди 1 година

Премиерът на Финландия не отговори конкретно на въпроса за позицията на страната й по предложението на френското председателство на ЕС,)))))),Сиромажката, чий го дири в Скопие? Яле кво я насилват мъкедоните да каже некоя дума срещу България!!!

fallback