Кадър: БНТ

Нападнаха екип на БНТ в Босилеград, Сърбия. Той беше посрещнат с агресия по време на снимки за замърсяването на околната среда в пограничните региони.

Агресията е станала във вторник между 14.30 и 15.00 часа на държавния път пред мината "Подвирове" в с. Караманица, Босилеградско. Екипът е имал редовна акредитация от Министерството на културата и информирането на Република Сърбия да снимат за предаването замърсяването на околната среда.

В тв екипа са журналистката Богдана Лазарова, операторите Димитър Славов и Николай Андреев и техникът Роберт Вецов. Присъствали са още екоактивистите от София Димитър Куманов от Риболовен клуб „Балканка" и д-р Валентин Янев, Бранко Митов и Димитър Димитров от Босилеград.

Наближавайки мината на държавния път, на около 50 метра от входа на мината са били спрени от напречно паркиран микробус на пътя. Тв екипът и екоактивистите слизат от колите и тръгват пеша към входа на мината. В този момент са били нападнати с камъни от четирима души - директора на „Босил-метал" Миодраг Вукайлович, шефа на охраната на мината и работници.

С един от камъните е ударена камерата на оператора, хвърляни са големи камъни към хората от тв екипа и екоактивистите, с което са застрашени животът и здравето им. Димитър Куманов е бил ударен с юмрук в гърдите, на Бранко Митов са му скъсали дрехите.

На място в Босилеград е дошъл генералният консул на България в Ниш - Димитър Цанев. С негово съдействие е пусната жалба в полицията в града. Сезирано е посолството на България в Белград и генералния консул.

 

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 1 месец

Че той един 18г. *** бие наред цял Перник , и Вие ГЪК НЕ смеете да кажете ! Изсекоха Българските гори и пак НЯАМ ГЪК , а пък сте отишли с ЕКО ГЛУПОСТИТЕ си в Сърбия и очаквате едва ли не да ви разцелуват - Е послешнали са Ви с ПЛЕСКАВИЦИ и според мен съвсем заслужено !

82

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 57 не руска а американска политика е това. Престанете да обвинявате за всичко Русия смешни и жалки сте.

81

Анонимен

преди 1 месец

Еко активистите умело са използвани от запад за прокарване на политически цели на всякъде бой по кратуните им.