Съветникът по външна политика на премиера Кирил Петков - Весела Чернева, е изпратила на 24 май имейл до Министерството на външните работи, като тексът предвижда правата на българите, включването им в Конституцията на РСМ и изпълнението на Договора за доросъседство да бъдат извадени от преговорната рамка и да бъдат включени в необвързващи изявления на френското председателство, които неясно как вменяват на ЕК ангажимент да следи състоянието на българското малцинство. Това заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

На 31 март по време на среща с комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи тази позиция беше представена от него като вече договорена по инициатива от българска страна, допълни тя.

Още по темата

Генчовска посочи още, че Чернева е изпратила свой проект на актуализация на рамковата позиция, но съдържанието му по-скоро предполагало ревизия на българската национална позиция.

„Този проект не фигурира в българската позиция по т. нар. македонски език. Изискването за европейски гаранции за Договора за добросъседство стана несъстоятелно. В този проект няма ясен механизъм в преговорната рамка за изпълнение на договора и МВнР прецени, че няма как да има бележки по документ, който изначално е погрешен и го отхвърли като възможност“, отсече министърът в оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase