Снимка: БГНЕС
fallback

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи оцени днешните разговори в Скопие с българската делегация, водена от външния министър Теодора Генчовска, като конструктивни, проведени в добра атмосфера въпреки вчерашния инцидент с палежа на Културния клуб "Иван Михайлов” в Битоля.

По думите му са били създадени условия за интензивност на преговорите, като по време на тези разговори са били обединени експертният и политическият екип от външните министерства на двете държави, предаде БТА.

"Разговаряхме интензивно, в детайли, за всички аспекти от въпросите. Има напредък в представянето и разбирането на позициите в двете страни и в следващите дни, в различен формат, работата трябва да продължи, за да може идеите да бъдат облечени в конкретни решения, които след това ще се опитаме да сложим в пакет-платформа за преодоляване на различията. Двете страни са мотивирани да продължат, но имаме още работа, а времето е кратко. Ние сме сериозно заинтересовани за устойчивост на отношенията с България, ще се посветим максимално да успеем да го направим,” каза Османи.

В рамките на два дни българският министър на външните работи Теодора Генчовска и водената от нея делегация беше на работно посещение в Скопие, за да бъдат продължени разговорите с министерството на външните работи на Северна Македония за преодоляване на отворените въпроси между двете държави.

След началото на разговорите в първия ден от посещението на българската делегация стана ясно, че рано сутринта е направен опит за палеж на Културния клуб "Иван Михайлов” в Битоля, като пожарът е бил потушен преди да нанесе повече щети на сградата. Входната врата и табелата с надписа на клуба са унищожени. Министър Генчовска напусна разговорите и заедно посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов заминаха за Битоля, за да се запознаят на място със ситуацията, след което разговорите продължиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Генчовска

преди 1 година

не става и за портиер на външното министерство, а Чалгата я издигна за "дипломат". Вече имам чувството, че нашите от ВМРО, или от ИТН, или от Възраждане са подпалили центъра. Така си привличат електорат. Не могат да узреят, че РСМ са си отделна държава от дълги години. А да ревизираш учебниците е според мен грубо вмешателство, и отнемане на суверинитет. Четете Общата декларация за правата на човека. Трябва да се закрие незабавно историческата комисия, тъй като миналото се интерпретира различно.

21

Само

преди 1 година

От много интензивност да не ви изхвърли центробежната сила !

20

Анонимен

преди 1 година

По биография Иван Михайлов и разнообразие контакти с дейци на високи държавни нива на Балканите,що се почне от познанството със сръбския крал Караджорджевич и предложението му за продължаване на образованието в университети къде пожелае,с пребиваването му у нас за образованието и работа с активни дейности по македонските въпроси за и борбите за успех на самостоятелно устройство как за СРМ сега да мине успешно през трудните военни времена да си извоюва право на съществуване е революционер как тях

fallback