Снимка: БГНЕС

Животът в Гърция ще се върне към нормалния си ритъм от 1 май, съобщи в сряда министърът на здравеопазването Танос Плеврис, съобщи специално за БТА агенция АНА-МПА.

По-конкретно, от 1 май до 31 август няма да е необходимо показването на удостоверение за ваксинация или оздравяване COVID. Мярката ще бъде преразгледана на 1 септември.

Въпреки това използването на маски за лице остава задължително на закрити места до 31 май.
Освен това от 1 май и конкретно от 3 май, когато училищата ще отворят отново след великденската ваканция, учениците ще се върнат в училище без самотестване.

Служителите, които не са ваксинирани, ще трябва да си правят бърз тест всяка седмица, за да отидат на работа.
От 1 май до 30 август всички ограничения, отнасящи се до броя на клиентите в заведенията, се отменят и те могат да работят със 100-процентов капацитет. Тази мярка също ще бъде преразгледана на 1 септември.

По отношение на великденските празници той заяви, че те ще бъдат отбелязани със съществуващите мерки, като същевременно се препоръчва използването на маски и на откритите площи.

Плеврис заяви, че всички религиозни служби ще се проведат нормално за първи път от началото на пандемията.

Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase