Кадър: YouTube
fallback

Павле Траянов - лидер на Демократическия съюз, който участва в управлението на РС Македония, обвини българската държава в геноцид спрямо РСМ.

Oще по темата
Той сравни руската агресия на Владимир Путин с българската политика спрямо РСМ. "Длъжни сме да видим къде е ключовият проблем и това е България, която отрича македонския народ. Това е един вид политика на геноцид", каза Траянов пред местната телевизия "24 вести" и добави: "Ако направим сравнение между това, което каза Путин за Украйна, с малки разлики виждаме, че България има същото отношение към Македония. В Украйна вместо дипломацията в момента говори артилерията. Европа никога не е решавала жизненоважни въпроси."

Според него "в тези трудни моменти за Европа и Балканите… всички очакват България да прояви разбиране за европейските процеси, а това означава да вдигне ветото за РСМ."

Дясната ръка на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски Александър Николоски пък сравни вчера България с руската агресия срещу Украйна.

На извънредното заседание на Парламентарната асамблея на съвета на Европа в Страсбург Николоски каза следното: „Това, което ние подчертаваме е, че украинският и македонският народ имат много сходства. Както оспорват украинската национална идентичност, така България оспорва македонската национална идентичност. Както е оспорван украинският език, по същия начин България оспорва и македонският език. Така както страда украинският народ, така страда и македонският народ“. Николоски и партията му разпространиха и видео с неговото изявление.

БГНЕС припомня, че посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир преди две седмици официално и публично призова да не се правят подобни сравнения, защото това не отговаря на истината. Въпреки това официални лица и публични личности продължават да сравняват България с руската агресия срещу Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

Анонимен

преди 2 години

Така бе аз като учих история в Австрия и в Румъния, Германия,имахме карти на средновековна Самуилова България където пишеше west Bulgarien,Западна България,а за македоните че са елински народ тоест гърци макар и нечистокръвни,погърчени траки,по време на османците,край вардара според всички сведения на османски архиви,са живели ,турци,българи ,власи,ченгенета,гърци,но никакви македонци,и сега като искаме да не фалшифицират историята ни подскачат,геноцит сме извършвали след като не искаме да лъжем

124

Анонимен

преди 2 години

Αбе на празно изглежда БГ има посолство в МК. Или отлично знае какво става, или си гледа само доларската си заплата. Македонците НЕ обичат НАТО и ЕС. Не искат да са Българи и не са Българи.Те които искат са изключително малко 2-3% от притежаващите български паспорти. Езика българите от България не им го разбират 100%. Имат думи които не са нито сръбски нито български.В БГ има около 20000 хора с македонски паспорти и гражданство.С руснаците са другари щото НИКОГА не са било под тяхно иго,като нас

123

Ванга

преди 2 години

Македония не е държава, Македония е област о България.

fallback