Снимка: БГНЕС
fallback

Преди няколко седмици Турция (Turkey) обяви, че ребрандира международно признатото си име като "Türkiye".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че новото име "представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация по най-добрия начин".

Но според експертите промяната е нещо повече от фонетично произношение. Защо Турция би изоставила име, което е познато от стотици години?

За експертите, причината Ердоган да промени името на страната e, за да се разграничи от птицата пуйка (turkey), както и от определението в алтернативния речник срещу turkey - нещо, което се проваля лошо.

"Връзката с птицата е нещо, което дразни Ердоган и хората около него от години", казва Селим Кору от института по изследване на външната политика, пред BBC.

Това не е изненада, предвид чувствителността на правителството относно това, как страната е възприемана на международната сцена, както и националистическата реторика вътре в Турция.

"Точно това е в центъра и на тази политика", обяснява Селим Кору. "Те твърдят, че Türkiye представя духа на страната по-добре от английското Turkey."

Турция се опитва да увеличи отпечатъка си на международната сцена - от военни операции до популярни телевизионни сериали. А това направи правителството още по притеснено относно изображението на Турция пред света.

"Това е част от новата, уверена, силна Турция в тяхното въображение. Те наистина искат да пробутат новата Турция на международната сцена", казва Кору.

В следващите седмици Турция ще регистрира новото си име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Турче

преди 2 години

За ония ,който вика ,че турския език не се знае от къде идва ,идва още преди новата ера ,когато нямаше българи ,руснаци ,та даже и вярата ви бе *** ,определено има чуждици в турския език ,като думи от френски,английски ,персийски,арабски и тн ,но включва 750хиляди думи!Ако не знаеш какво е тюрк ,в България има един милион,така че успокой си топката ,за да не се нарича тука Турция бъде мирен и имай уважение

107

Анонимен

преди 2 години

Пишман турковак работа...

106

Веселинъ 7112136860

преди 2 години

Реално и исторически удостоверено е,че "Турция" е една политическа хитрост на османските чuфутu. Опитаха се да кажат,че именно те,които окървавиха Велика Тракия са един вид Траки. Да,ама не."Отвратителни произнесената на еврейски дума ТРАК,звучи като "тюрк". Затова цuranunътъ Ата"тюрк" избиваше Българи Тракийци и лъжеше ,че са евреи арменци. Смъртъ за османските евреи! Смъртъ за обратният Баязид Втори!

fallback