Снимка: БГНЕС
fallback

Румъния води преговори със САЩ и Франция за увеличаване на броя на войските си в страната и е готова да приеме засилено военно присъствие на НАТО, обяви президентът Клаус Йоханис, цитиран от Ройтерс.

В понеделник САЩ приведе 8500 свои военни в повишена готовност в очакване на заповеди за разполагане на източния фланг на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна. Франция също предложи да изпрати още войски, ако е необходимо.

"Постоянно казвам, че сме готови да приемем засилено съюзническо присъствие на наша територия", каза Йоханис, и допълни, че страната е в постоянен контакт със САЩ и Франция за конкретни начини за разполагане на военните.

Изявлението на Йоханис идва след заседание на Върховния съвет по отбрана на Румъния, на който бе обсъдено напрежението Русия - Украйна. Съветът е направил оценка на потенциалното въздействие на конфликта върху бизнеса и енергийния и банковия сектор, каза Йоханис, цитиран от БГНЕС.

Румъния се подготвя и за засилен бежански натиск от Украйна, с която споделя 600-километрова граница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Възмутен

преди 2 години

Колкото по-бедни, толкова по-корумпирани и угоднически на сащ и нато. Сащ и нато купуват цели правителства. Поне тези от тях, които са близо до страни с ресурси и се предлагат за продан. Затова харчат толкова много милиарди за "отбрана", или по-точно за колониализация на други държави. Отвратителен англо-саксонски империализъм, облечен в сладки думи за "свобода" и "демокрация" със също англо-саксонски лицемерие

18

" селянин "

преди 2 години

Да се наведе още по-надолу , да се усмихне , да си признае греховете и да приеме " боговете ".

17

Оберщурмбанфюрер

преди 2 години

Американците са нашите реални освободители, както на Румъния и на останалите страни от екс.-соца. Винаги са добре дошли на наша територия. Това, че някои форумни хашлаци и *** с една педя червена тиня в тиквите не искат американско присъствие е техен проблем. Да си купят по един ТТ (Тулски Токарьов) и да се гръмнат с кеф.

fallback