Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски връчи мандата на новия лидер на Социалдемоктратическия съюз на Македония /СДСМ/ Димитър Ковачевски за сформиране на правителство на страната.

„За мен е голяма чест и отговорност връченият ми мандат от президента Стево Пендаровски да сформирам новото правителство. От днес започвам сформирането на новия екип от хора, които трябва да отговорят на сериозните предизвикателства, които ни очакват още в началото на следващата година“, заяви Ковачевски, цитиран от македонските медии.

Oще по темата

„Новото правителство ще има ясна цел, обезпечаване на сигурност, по-добър живот и светло бъдеще за нашите граждани. За това е необходимо ефикасно, честно и отговорно управление“, заяви още кандидатът за премиер.

"Живеем в турбулентни времена, времена на кризи и неизвестност и затова отговорността пред новото правителство е голяма", каза при приемане на мандата новият премиер. "Задачата, която си поставям лично аз, е връщане на доверието на гражданите в политиката и институциите".

Ковачевски беше избран за лидер на СДСМ на 12 декември, след като Зоран Заев подаде оставка от председателския пост в партията. Заев реши да се оттегли след катастрофалната загуба на местните избори на 31 октомври.

Ковачевски има 20 дни да представи състава на новия кабинет пред парламента. Той обеща да направи това до 11 януари. Председателят на парламента Талат Джафери смята, че новото македонско правителство ще бъде гласувано в средата месец януари.

Зоран Заев беше начело на СДСМ от 2013 година, а от края на май 2017 г. бе премиер на РСМ.

 

Доктор на икономическите науки, колега на Зоран Заев от Икономическия факултет, сътрудник на Бранко Цървенковски в СДСМ, син на бившия кмет на Куманово и бивш посланик в Черна гора Слободан Ковачевски - така може да бъде представен най-кратко Димитър Ковачевски, натоварен да състави новото правителство на Република Северна Македония, съобщава македонският сайт Фокус.

Доскоро Ковачевски, заместник министър на финансите в правителството на Заев, не беше широко известен. Президентът Стево Пендаровски го нарече "Голямото неизвестно" в македонската политика, но призова да му се даде шанс. "Факт е, че има богат академичен опит, има дълги години партиен стаж в СДСМ, там го познават. Мисля, че има добра отправна точка", каза Пендаровски. Факт е също богатата му биография, това, че е получил образование в престижни университети в чужбина, включително специализация в Харвард, има и солиден опит в реалния сектор като директор в два телекомуникационни оператора.

Според официалната му биография, публикувана на сайта на правителството, Димитър Ковачевски е роден през 1974 г. в Куманово, доктор е по икономика, доцент във Факултета по бизнес икономика и мениджмънт към Американския университетски колеж Скопие. Автор е на множество научни статии в областта на икономиката и управлението, публикувани в международни научни списания и представени на конференции.

Ковачевски започва кариерата си в Македонски Телеком АД Скопие като финансов сътрудник и координатор за регулиране и хармонизиране на финансовия контрол (1998-2005 г.), а след това израства до редица управленски позиции- директор по маркетинг и управление на продажбите (2005-2008 г.), Директор Маркетингови комуникации (2008-2010), Директор Комуникации (2010-2016) и Директор Продажби (2016-2017). Той е бил част от комитета за международни марки и международния комитет по комуникации на Дойче телеком (2008-2016). След това става изпълнителен директор на ONE VIP MACEDONIA, A1 Macedonia, част от Telekom Austria Group (2017-2018).

Участва в създаването на високотехнологична стартъп компания за производство и разработка на елементи за производство на електроенергия от възобновяеми източници (2018-2020 г.). Работил е по редица корпоративни проекти за интегриране на бизнес процеси с цел повишаване на ефективността и рентабилността на компаниите. Той е част от проектните екипи за внедряване на интегрирана система SAP за управление на материални и финансови операции и CRM интегрирана система за управление на клиенти.

Димитър Ковачевски започва средното си образование в гимназия в Куманово и го завършва в гимназия в Минесота, САЩ. През 1998 г. завършва Икономическия факултет на университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие и получава магистърска степен през 2003 г. от същия факултет, където се е дипломирал и Заев. И двамата са родени през 1974 г., откъдето македонските медии правят извода, че се познават отдавна. Завършва докторантурата си по икономика в Икономическия факултет на Университета в Черна гора през 2008 г., където получава докторска степен по икономика.

Усъвършенства се в Бизнес училището при Харвардския университет през 2011 г., в Европейския колоквиум по предприемачество в Техническия университет в Мюнхен, в Училището по мениджмънт в Ротердам към университета Еразъм в Холандия и бизнес училището в Барселона, Испания през 2017 г.

Владее английски и немски език.

Започва академичната си кариера като асистент в Нюйоркския университет в Скопие (2009-2012 г.) и продължава като асистент във Факултета по бизнес икономика и мениджмънт към университетския Американски колеж в Скопие (2012-2018). От 2018 г. е доцент във Факултета по бизнес икономика и мениджмънт към университетския Американски колеж в Скопие.

Той участва в редица международни и местни проекти, включително международния проект за микромагистър и виртуална мобилност, изпълняван от Университета Витаутас Магнус Литва, DOBA Business School Словения, Истанбулския университет Турция и ICS Skopje (2020 г.), Проекта за регионално състезание) и SB, Подпроект: Капацитет и иновации на туристическите услуги за устойчив местен икономически растеж в Северна Македония Изпълнен от Finance Think и Институт за икономически изследвания и политики Скопие (2019 г.), Проектът за повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия в Република Северна Македония, изпълняван от Института за икономически изследвания и политика Скопие (2019) и проекта e-PROFMAN, Програма за професионално развитие за иновативно управление, лидерство и стратегически комуникации, изпълнявана от DOBA Business School Словения, Истанбулския университет Турция и ICS Skopje (2016-2017) .

През 2020 г. е част от Икономическия съвет към правителството на Република Северна Македония за справяне с икономическите последици, причинени от пандемията от КОВИД-19.

От момента, в който името му се появи като евентуален наследник на Зоран Заев, опозицията атакува биографията му, наричайки я "фризирана" и отправи въпроса: "Вярно ли е, че Ковачевски представя курс в Харвард като диплома от колеж?"

В отговор Димитър Ковачевски сподели биографията си, обяснявайки, че по време на кампанията на вътрешнопартийните избори в СДСМ изобщо не е говорил за образование и професионално развитие.
"Изявление на ВМРО-ДПМНЕ, която умишлено лъже, ме принуждава да споделя автобиографията си, а с това и истината за образованието и уменията, които съм придобил. Те са прозрачно публикувани на няколко сайта в интернет, включително на сайта на Министерството на финансите."

Ковачевски посочва, че има професионално обучение в Харвард и също такова обучение в други три университета в Ротердам, Барселона и Мюнхен. "Точно там завърших, получих магистърска и докторска степен", написа Ковачевски, споделяйки линк към сайта на правителството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 2 години

След като прочетох и за "асистент в Нюйоркския университет в Скопие" ми стана ясно, че това е някаква пародия, вземат ни за мезе. Днес.бг е най-долнопробния новинарски сайт в България.

16

Анонимен

преди 2 години

Сега се оказва, че двамата с Петков са учили заедно

15

пияница мистик

преди 2 години

Хора, разберете най-накрая, че Харвард е толкова компрометиран в момента, колкото няма накъде повече. Раздават дипломи по пощата, след завършен дистанционен курс и тест. По компютъра!!! Не по присъствено обучение. Хиляда пъти тук написах, че моята любовница също има диплома от Харвард по този начин. Даже в рамка си я сложила на стената. :)))) Харвард е най-големия смях на света. Американска работа. Плати си дипломата и я изкарай по компютъра от Занзибар. Ние ще ти я пратим по DHL :))))

fallback