Снимка: БГНЕС

След доста продължителен спад, през последната седмица граничният град Одрин отново влезе в категорията на 10-те селища на Турция с най-висок ръст на случаите от Ковид-19 на 100 000 жители, предава БТА.  

По данни на местните здравни власти, посещенията на българи и гърци, които масово идват да пазаруват в града през уикендите, са причина за същественото увеличаване на случаите от Ковид-19 в Одрин, край който се събират границите на Турция, България и Гърция.

Още по темата
Девалвацията на турската лира всъщност е превърна Одрин в най-големия мол за българите. Твърди се, че посетителите харчат средно по 500 евро на човек, коментира финансистът Oзан Гючлю.

Според статистиките след отмяната на локдауна над 1 млн. българи са посетили Одрин до края на месец ноември.

Ситуацията обаче предизвика разнопосочни реакции, като изправи едни срещу други са гражданите и търговците. Населението, местните граждани, се страхуват от идващите през почивните дни да пазаруват клиенти от съседните на Одрин страни България и Гърция. Те настояват спешно да се вземат мерки за спиране на потока от клиенти.

На другия полюс са търговците, за които клиентите-комшии са спасителен пояс за търговския оборот, от който преживяват. "Не искаме пак да затварят границите към България и Гърция, както при локдауна срещу Ковид-19. Ако не са туристите от тези страни, ние буквално ще умрем от глад, защото девалвацията на турската лира удари най-много нас, местните търговци. Съгражданите трябва да влязат в положението ни и да спазват епидемичните мерки - маски, дистанция, хигиена", каза Рахим Джомерт, търговец от най-посещавания петъчен пазар Улус.

В същото време Одрин е и сред градовете, където има най-висок ръст на ваксинирани срещу Ковид.

Един от местните жители, Мехмед Шукран, казва, че проблемът е, че болшинството от българите, които идват да пазаруват в Одрин, се движат без маски на закрито, въпреки че навсякъде има предупредителни табели и на български език. "Tуристите от България идват на групи, не спазват никакво разстояние на пазара или в заведенията, които посещават. Смятам, че трябва да се въведат отново глоби за неносене на маски, да се затегне контролът, както и да се изискват от туристите ваксинационни сертификати. Може би по този начин ще намалеят случаите. Когато спряха контрола на тези мерки, случаите на Ковид се увеличиха драстично и нарасна опасността за здравето на гражданите", коментира той.

Според статистиката на турското здравно министерство освен Одрин в десетката на градовете с най-висок ръст на случаите от Ковид-19 Текирдаг е на трето, а граничният град Къркларели - на шесто място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase