Снимка: Pixabay
fallback

Ново местоимение въведе водещият френски речник „Робер“ в своето електронно издание - "iel” се отнася до небинарните хора, или казано по просто тези, които не се определят еднозначно като мъж или жена.

Нововъведението предфизвика дебат в страната, в която граматиката е свещена. Новата дума е смесица между il (той) и elle (тя), предаде Ройтерс.

Oще по темата
Издателите на речника обясниха, че са въвели новото местоимение, след като езиковедите забелязали, че то се използва все повече в последните няколко месеци.

Френското правителство се обяви против идеята, а Министерството на образованието е отхвърляло по-ранни опити за въвеждане на полово неутрален език в учебните програми. Френският депутат Франсоа Жоливе написа писмо до френската академия на науките, за да изрази възмущението си от решението на "Робер". Министърът на образованието Жан-Мишел Бланке изказа в Twitter подкрепа за действията на Жоливе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 2 години

Франция също така е една от малкото страни, които нямат американски бази на своя територия и освен това притежава независим от структурите на нато ядрен арсенал (третия най-голям в света след САЩ и Русия). Франция има най-силната армия, флот и военновъздушни сили в Западна Европа и е най-успешната военна нация в историята с най-много победи! Франция е велика, злобари! Париж е най-великия град, френския е най-красивия език, а френската кухня е номер едно.

41

Анонимен

преди 2 години

Франция е люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Без Франция сащ нямаше да ги има на картата, а Англия е първата френска колония. Без Франция ЕС нямаше да го има. Франция притежава петата най-силна армия в света и са на второ място по брой ядрени реактори. Френския се говори на всички континенти. Франция има 12 часови зони благодарение на отвъдморските си територии. Франция е единствената страна след САЩ със собствен ядрен самолетоносач и независим от НАТО ядрен арсенал.

40

Анонимен

преди 2 години

Англичаните са били френски васали в продължение на 300 години! В един момент са забравили местното наречие (английски), който е силно повлиян от френския! 60% от думите в английския са с френски корен! Английския е по-груб и грозен френски диалект! Англичаните са комплексирани от славата и цивилизационното величие на Франция! Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията от падането на Рим насам и майка на съвременния свят!

fallback